Виборів на Донбасі не буде ні цього, ні наступного року - Безсмертний

Виборів на Донбасі не буде ні цього, ні наступного року - Безсмертний

Укрінформ
Колишній представник України у мінському процесі Роман Безсмертний переконаний, що вибори на Донбасі не відбудуться у найближчі два роки.

Про це він заявив в інтерв'ю "Європейській правді".

"Будь-хто, хто розуміє цей процес, знає, що виборів в ОРДО/ОРЛО не буде ні цього, ні наступного року. Щоб підготовити суспільну думку, розв’язати питання безпекового характеру, забезпечити демілітаризацію, демобілізацію, відновити хоча б по мінімуму суверенітет, потрібно від 3 до 5 років", - сказав Безсмертний.

Водночас він уточнив, що такі цифри випливають з подібних ситуацій у більшості схожих конфліктів і прискорення політичного процесу до розв’язання відповідних питань спровокує загострення конфлікту.

Безсмертний також додав, що під час зустрічі з представниками країн "нормандської четвірки" - міністрами закордонних справ Франції та Німеччини Еро та Штайнмаєром, ні він, "ані Кучма, ані Горбулін - ніхто... ніколи і ніде не казав, що вибори в ОРДО/ОРЛО можуть відбутися сьогодні, чи завтра, чи в 2016 році".

А пропозиція "Нормандських партнерів" ухвалити закон якнайшвидше, а самі вибори провести "колись згодом", на думку Безсмертного, нереальна.

"Водночас є так звана "формула Штайнмаєра": якщо закон ухвалений, то вибори мають відбутися за 90 днів. Ця теза виникла у Парижі влітку минулого року і відтоді постійно крутиться, з’являється знову. Тому я на переговорах підкреслюю: з цією тезою Рада не підтримає закон про вибори. Більше того, Рада не голосуватиме за цей закон, доки не буде вирішено питання безпеки до виборів, під час виборів і після них", - наголосив Безсмертний.

Він вважає, що ці та інші питання - безпеки до, під час та після виборів, правила виборів, порядок проведення амністії, забезпечення імунітету під час виборчого процесу, а також питання, пов'язані з економічним режимом на цій території, з фінансовим та банківським режимом, соціальним статусом учасників цього процесу - мають бути врегульовані в комплексному документі під назвою Статут територіальних громад окремих районів Донецької і Луганської області. Тут же мають бути визначені порядок взяття під контроль державного кордону, має бути забезпечена діяльність квазіінститутів місцевої влади, які візьмуть на себе повноваження в перехідний період.

Статут територіальних громад, на його переконання, має бути розроблений і прийнятий Верховною Радою. А далі в тих територіальних  громадах, які його ратифікують, він вступає в дію, і Київ відновлює з ними зв’язок.

"Ратифікувати може частина територій. Хто не ратифікує - той не матиме взаємодії ні фінансової, ні соціальної, ні інфраструктурної", - сказав Безсмертний.

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до оприлюдненого сьогодні опитування Центру Разумкова, переважна більшість громадян України не підтримує надання Донбасу особливого статусу (56,4%), а ідею проведення виборів на окупованих територіях Донбасу до взяття їх під контроль українською владою не підтримує абсолютна більшість населення України (52,5%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-