Мільярди Януковича: Гройсман провів розширену нараду

Мільярди Януковича: Гройсман провів розширену нараду

Укрінформ
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду щодо питання повернення здобутих злочинним шляхом активів колишніх високопосадовців часів президентства Віктора Януковича.

Про це повідомляє Урядовий портал

«У вівторок під головуванням Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана відбулася нарада щодо стану з розслідування діянь та повернення здобутих злочинних шляхом активів колишніх високопосадовців часів президентства Віктора Януковича, а також законодавчого вдосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації», - йдеться у повідомленні.

За його словами, усі свідомі того, що в період діяльності президента Віктора Януковича за певний період часу ми мали величезні втрати коштів, які належать державі". "Усі ці активи незаконно привласнювалися тим режимом, акумулювалися. Ще більше, на ньому намагалися заробляти кошти за рахунок нашої держави", - підкреслив Гройсман.

Прем'єр зауважив, що наразі ці активи заарештовані і потрібно розробити правовий механізм їх повернення до Державного бюджету, з якого вони були вкрадені. Повернені ресурси, зокрема, будуть спрямовані на забезпечення потреб армії, українських громадян, вирішення інших нагальних питань країни та відновлення соціальної справедливості.

З цією метою необхідно розробити законодавчі ініціативи у відповідності до стандартів європейського законодавства, наголосив глава уряду.

Гройсман нагадав, що минулого місяця український парламент розглянув низку рішень, що стосувалися цього питання, утім "вони були не зовсім досконалі". "Головне - забезпечити невідворотність покарання. Вкрав - це обов'язково буде повернуте до держави. І це кожен має розуміти", - підкреслив він.

Учасники обговорення наголосили на необхідності розробки змін до законодавства, що дозволять повернути вкрадені ресурси до Державного бюджету та використовувати їх. Ці зміни також мають відповідати європейським стандартам та отримати схвальний висновок Ради Європейського Союзу. Зокрема, потребує урегулювання механізм спецконфіскації активів, здобутих злочинним шляхом, та інституту заочного засудження.

Співрозмовники також відзначили важливість забезпечення початку роботи Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, а також оголошення у міжнародний розшук колишніх високопосадовців. У цьому зв'язку було запропоновано створити спільну делегацію ГПУ, МВС та Мін'юсту України для забезпечення взаємодії з Інтерполом з цього питання.

За результатами наради було прийнято рішення про утворення робочої групи представників відповідальних органів для розробки єдиного законопроекту, що дозволить урегулювати питання повернення здобутих злочинним шляхом активів колишніх високопосадовців часів президентства Віктора Януковича. Прем'єр-міністр закликав Міністерство юстиції України взяти активну участь у розробці якісного законопроекту.

"Я готовий зробити усе від себе залежне для того, щоб питання повернення активів було урегульоване", - підкреслив Гройсман.

У нараді взяли участь Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, заступник міністра юстиції України Антон Янчук, голова Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський, голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе, заступник генерального прокурора Роман Говда, народний депутат, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Олена Сотник та голова Національного антикорупційного бюро України Антон Ситник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-