Президент: Через агресію РФ Україні знову загрожує атомна катастрофа

Президент: Через агресію РФ Україні знову загрожує атомна катастрофа

Укрінформ
Російська агресія створила загрозу повторення атомної катастрофи на території України, оскільки активні бойові дії точилися лише за кількасот кілометрів від Запорізької АЕС.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час виступу на заходах до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Несприйняття Кремлем самостійності України та відсутність дієвих гарантій безпеки без'ядерної України в недоброї пам'яті Будапештському меморандумі у свою чергу спровокували напад Росії на Україну. Російська агресія, по-перше, підірвала довіру неядерних держав до режиму нерозповсюдження цієї зброї, а, по-друге, створила загрозу повторення атомної катастрофи на території нашої держави", - сказав Президент.

Так, Порошенко розповів, що активні бойові дії точилися лише за кількасот кілометрів від Запорізької АЕС. "Росія готувала повномасштабну війну проти України. Як мінімум - планувала військові дії та безлад на більшій частині нашої території, де розташовано чимало небезпечних об'єктів", - підкреслив він.

У цьому контексті Глава держави зауважив, що Україна вдалася до посилених заходів безпеки на АЕС, захищаючи їх від можливих атак з боку терористично-диверсійних груп у гібридній війні.

"Нашим унікальним досвідом забезпечення фізичного захисту радіоактивних матеріалів та ядерних об'єктів від можливих диверсій я ділився з партнерами України під час саміту з питань ядерної безпеки у Вашингтоні на початку цього місяця. Боротьба проти можливого ядерного тероризму має координуватися на міжнародному рівні, і в цій співпраці бере активну участь Служба безпеки України. Це стосується, до речі, і новітніх кіберзагроз, які в часи Чорнобиля для нас ще не існували. Якщо вірус BlackEnergy використали для атаки на наші обленерго, то де гарантії, що подібні технології не загрожують і атомним станціям?", - наголосив Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-