Відкриття сесії ПАРЄ: Кремль закликали звільнити Савченко

Відкриття сесії ПАРЄ: Кремль закликали звільнити Савченко

Укрінформ
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Педро Аграмунт закликав Росію звільнити незаконного ув’язненого народного депутата України Надію Савченко та інших полонених.

Про це він заявив, виступаючи з трибуни ПАРЄ під час свого традиційного звернення до учасників першого пленарного засідання весняної сесії асамблеї, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

"На початку квітневої сесії я повинен ще раз підтвердити свої серйозні побоювання з приводу ситуації з нашим членом Надією Савченко, яка перебуває в ув'язненні в Російській Федерації. Я шкодую з приводу її утримання під вартою і ще раз закликаю до її звільнення, в тому числі відповідно до положень Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи і зобов'язань Росії за Мінськими угодами", - заявив він.

Президент ПАРЄ закликав російську владу вжити необхідних заходів для того, щоб терміново вирішити це питання, в тому числі в контексті можливого обміну ув'язненими з українською владою.

Аграмунт зазначив, що він отримав 21 запит від депутатів асамблеї на обговорення під час термінових дебатів питання щодо «справи Савченко», але його було перенесено на четвер. «Така постановка питання неможлива у зв’язку з наявною процедурою (згідно з правилами ПАРЄ, проводити термінові дебати можна лише з питань, які не є предметом розгляду сесії в рамках порядку денного). Ми вирішили перенести обговорення цього питання в рамках доповіді «Гуманітарні питання щодо осіб, захоплених під час війни в України», - зазначив президент ПАРЄ.

Раніше повідомлялося, що термінові дебати у справі Надії Савченко планувалися одразу після виступу Аграмунта, але згодом це питання зникло з переліку питань порядку денного, наданого до затвердження весняної сесії ПАРЄ. На засіданні Бюро було вирішено перенести його на четвер. Таким чином, питання Савченко не розглядатиметься на сесії окремо, попри наполягання української делегації в ПАРЄ та попри те, що раніше Рада Європи планувала такий розгляд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-