Бурштинові війни: Деканоїдзе просить зібрати Радбез

Бурштинові війни: Деканоїдзе просить зібрати Радбез

Укрінформ
Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе ініціює проведення розширеного засідання Ради національної безпеки і оборони, присвячене проблемі нелегального видобутку бурштину.

Про це вона написала у Фейсбуці.

За словами Деканоїдзе, щоб вирішити цю проблему раз і назавжди – необхідний системний підхід: "Державна стратегія – як припинити довільний старательський промисел і направити багатомільйонні фінансові потоки від видобування каменю не в чиюсь кишеню, а в державну скарбницю. Розробити стратегічний план, прийняти сучасну законодавчу базу. Адже протягом всієї незалежності у країни не було і немає комплексного підходу щодо видобутку бурштину. Що вже загрожує екологічною катастрофою".

"Я звертаюся до вищого керівництва країни з проханням негайно скликати розширене засідання Ради національної безпеки і оборони, щоб почати напрацювання комплексного плану", - заявила Деканоїдзе.

За її словами, поліція реагує на всі порушення закону, але навряд чи зможе впоратися з цією проблемою без змін у законодавстві: "Приклад – Сарненський район Рівненської області, де на цьому тижні, після чергової сутички з нелегальними старателями, постраждали десять поліцейських".

"Ситуація непроста і вимагає негайних системних рішень. У тому числі і кадрових. Тільки що я підписав доручення про створення оперативного штабу. До нього увійдуть представники блоку громадської безпеки Нацполіції, кримінального блоку, патрульної служби – загальною чисельністю 150 осіб", - повідомила вона.

У неділю, додала Деканоїдзе, на місце виїжджають члени оперативного штабу. Спільно з представниками Генпрокуратури, СБУ та ОДА вони мають вивчити ситуацію і напрацювати комплекс оперативно-профілактичних заходів на випадок виникнення можливих конфліктних ситуацій.

"Правоохоронна система повинна працювати в єдиному напрямку боротьби з контрабандою. Потрібно перекрити нелегальні канали вивезення бурштину за кордон. Це дасть можливість виключити всі політичні інтереси і амбіції за його видобутку", - резюмувала глава Нацполіції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-