Люстрації підлягає 21 нардеп  - Громадський люстраційний комітет

Люстрації підлягає 21 нардеп - Громадський люстраційний комітет

Укрінформ
Інформаційну кампанію з метою дискредитувати люстраційний закон розпочали ті, хто хоче повернутися до влади. 

На цьому наголосила на брифінгу у п'ятницю голова Ради ГО "Громадський люстраційний комітет" Олександра Дрік, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Зараз вороги люстрації розпочали надзвичайно активну інформаційну кампанію. Розповсюджуються дві абсолютно протилежні думки. Перша - що люстрація не працює, нікого не звільнили, очищення влади не відбувається. Друга думка - що звільняють усіх без розбору, порушуються права людини і взагалі люстраційний закон не відповідає європейським нормам. В цьому полягає насправді суть того процесу дискредитації люстрації тими, хто хоче повернутися на посади, але кому люстраційний закон забороняє це зробити", - підкреслила  Дрік. 

За її словами, їхня громадська організація впродовж останнього року займалася моніторингом виконання закону про очищення влади і склала свій реєстр осіб, що підлягають люстрації. Завдяки департаменту з  питань люстрації Міністерства юстиції вони поповнили цей список. На сьогодні, за їхніми даними, під так звані "автоматичні" критерії підпадають близько 5,5 тисяч осіб.

"У нашому реєстрі є інформація, що під люстраційні заборони підпадає 21 народний депутат цього скликання парламенту. В основному це депутати Опозиційного блоку, зокрема Льовочкін, Ківалов, Лукаш. Це люди, які очолювали керівні органи в період режиму Януковича і які зараз залишилися в Україні, але хочуть повернутися на керівні посади... Зараз в Конституційному суді знаходиться клопотання тих самих депутатів Опозиційного блоку - колишніх регіоналів, які хочуть скасувати ту частину закону про корупцію, яка зараз запускає систему електронного декларування. Це є та система, яка має допомогти Україні нарешті розпочати реальну боротьбу з корупціонерами", - сказала громадська активістка.   

Вона висловила думку, що до переговорів, які зараз ведуться стосовно формування нового уряду, залучені  люди, яким люстраційний закон забороняє повертатися на посади. І нагадала про претензії директора департаменту Мін'юсту з питань люстрації Тетяни Козаченко до Президента Петра Порошенка щодо того, що він і досі не звільнив суддів Конституційного суду, які надали Януковичу "диктаторські" повноваження, - а саме голову КСУ Юрія Бауліна та суддю Сергія Вдовиченка, які призначаються в цей суд за квотою президента.

"Зараз він використовує їх в своїх інтересах - для того, щоб вони погоджували ті зміни і ті законопроекти, які потрібні йому", - сказала  Дрік. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-