У захисті від терактів головне - працювати на випередження - експерт

У захисті від терактів головне - працювати на випередження - експерт

Укрінформ
Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак вважає, що зменшити ризики терористичних актів може робота на випередження, тобто, поширена система контррозвідки.

Таку думку він висловив у розмові з кореспондентом Укрінформу.

"Сьогодні жодна країна світу, навіть США, не можуть почуватися в безпеці. Тому коли кажуть, що в країні достатньо заходів безпеки, це викликає лише подив. Треба створювати такі заходи безпеки, які створять перешкоди для будь-яких елементів. Це можливо за допомогою посилення контррозвідувального режиму на всій території України", - сказав Бадрак.

За його словами, після Парижа та Брюсселя ми можемо казати, що терористична загроза поширилась на європейську територію і вся ця територія - це зона небезпеки. У зв'язку з цією ситуацією в Україні потрібно розглянути питання збільшення контррозвідувального органу як за чисельністю, так і за якістю роботи.

"Ця система потребує посилення як технологічного, так і кадрового складу. І на це потрібно звернути додаткову увагу з боку військово-політичного керівництва держави", - зазначив військовий експерт.

На думку Бадрака, за умов війни з РФ треба удосконалювати структуру розвідки, зокрема, це стосується і окупованих територій, де необхідна потужна розвідка.

Він також зауважив, що наразі немає чіткого захисту, але якщо буде створена величезна кількість додаткових перешкод для такої категорії людей, є шанс, що вони будуть своєчасно виявлені.

Європейська система безпеки є більш жорсткою, ніж українська. "Я вважаю, що служби, які задіяні в системі безпеки в аеропортах та інших транспортних вузлах, можуть спиратися передусім на агентурні дані. Також слід посилити технологічний рівень", - сказав військовий експерт.

Важливим моментом є система цивільного сповіщення, яку в Україні треба розвивати. Представники громадянського суспільства мають бути пильними. Про це треба нагадувати постійно, і головне - "мають бути механізми оперативної передачі інформації від людини до спеціальних служб", підсумував Бадрак.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-