Бадрак про переозброєння армії: років п’ять по $700 мільйонів

Бадрак про переозброєння армії: років п’ять по $700 мільйонів

Укрінформ
Керівник аналітичного Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак вважає, що переозброєння української армії може забрати 4-5 років і потребуватиме $700 млн щорічно.

Такі цифри експерт оприлюднив на прес-конференції у п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Бадрак зауважив, що небезпека військового загострення існує й буде існувати надалі. "Якщо ми не переозброємося, якщо Україна не отримає нові озброєння, то навіть за умов вкладень чи якихось дипломатичних умов, політичної ситуації, санкцій - ми завжди будемо залишатися у стані країні, яка може бути атакованою", - зазначив він.

На переконання експерта, переозброєння може тривати до 5 років: "Якщо виходити з циклу появи озброєння, то терміни можуть бути приблизно 4-5 років, враховуючи війну, в мирний час - 5-7 років. І щонайменше треба вкладати приблизно 700 млн доларів щорічно. Це найменша вартість переозброєння".

Коментуючи нинішню ситуацію з фінансуванням програми переозброєння, Бадрак вказав на те, що, за оцінками фахівців, із виділеної на переозброєння суми може бути опановано лише 50-60% коштів. Одна з причин - відсутність керівника оборонної промисловості у системі виконавчої влади. 

"У нас немає керівника оборонної промисловості у системі виконавчої влади. У системі РНБО є структура, яка фактично керує (цим сектором – ред.), але це - дорадчий орган. Керівник оборонної промисловості може з'явитися виключно у системі виконавчої влади", - зазначив керівник аналітичного центру.

Водночас він наголосив, що відсутність державної програми з розвитку військової техніки та озброєння значно ускладнює процеси переозброєння українського війська та розвитку вітчизняного ВПК.

"Проблеми є в тому, що ці дослідницько-конструкторські роботи не анонсовані і не прописані, а у нас немає державної програми з розвитку озброєння та військової техніки. Після двох років війни у нас немає такої програми", - підкреслив Бадрак.

Він висловив думку на користь відновлення такого інституту як Науково-технічна рада, до складу якої могли б увійти генеральні конструктори підприємств вітчизняного ВПК. Експерт нагадав, що така Рада вже існувала на початку 2000-х під егідою Державної комісії з питань ОПК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-