В ГПУ запросили Сакварелідзе на суд щодо «діамантових прокурорів»

В ГПУ запросили Сакварелідзе на суд щодо «діамантових прокурорів»

Укрінформ
Виконуючий обов’язки генерального прокурора Юрій Севрук запропонував заступнику генпрокурора Давиду Сакварелідзе особисто взяти участь у судовому розгляді справи Олександра Корнійця та Володимира Шапакіна, яких обвинувачують у корупції.

Відповідні фотографії документів оприлюднив Сакварелідзе на своїй сторінці у Фейсбук.

«У зв’язку зі значним суспільним резонансом та підвищеною увагою громадськості, з метою повного та неупередженого розгляду, недопущення тиску на прокурорів у кримінальному провадженні №42015000000001288 стосовно Корнійця О.П., Шапакіна В.В. та Гібаленка В.М., ...пропоную вам, як старшому групи прокурорів, яким підписано обвинувальний акт у цьому кримінальному провадженні, особисто взяти участь у його розгляді та підтриманні державного обвинувачення», - йдеться у листі Севрука.

Сакварелідзе заявив, що вважає цей лист іронічним і закликав Севрука і генпрокурора Віктора Шокіна, який перебуває у відпустці, негайно призначити усі подані ним кандидатури на відповідні посади у Генеральній інспекції.

Нагадаємо, 24 лютого Сакварелідзе заявляв, що особисто підписав рапорт про перепризначення у Генеральну інспекцію всіх працівників ліквідованих підрозділів ГПУ - Управління з розслідування кримінальних проваджень стосовно працівників прокуратури та Відділу процесуального керівництва. Однак замість переведення їх на роботу в Генінспекцію, слідчих та прокурорів передали на перевірку службі внутрішньої безпеки Генпрокуратури, яка, за його словами, займалася переслідуванням окремих працівників після затримання ними так званих «діамантових прокурорів».

Як повідомив агентству обізнаний співрозмовник в Генпрокуратурі, після ліквідації на початку лютого поточного року Управління з розслідування кримінальних проваджень стосовно працівників прокуратури та Відділу процесуального керівництва лише троє слідчих та один прокурор були  працевлаштовані у Генеральну інспекцію. Іншим працівникам, які мали відношення до розслідування справи відносно «діамантових прокурорів», відмовляються підписувати рапорти про призначення в Генінспекцію. Водночас прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко спростував цю інформацію. За його словами, наразі відбувається процес переходу працівників з одного підрозділу в інший, і прокурори та слідчі із ліквідованих підрозділів отримують зарплату.

Згідно із законодавством, працівники ліквідованих підрозділів мають бути працевлаштовані у нові протягом двох місяців.

5 липня під час спецоперації СБУ та ГПУ були затримані заступник прокурора Київської області Корнієць та перший заступник начальника Головного слідчого управління ГПУ Шапакін. Їм було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (стаття передбачає безальтернативне позбавлення волі терміном від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати посади, спеціальну конфіскацію та конфіскацію майна).

Під час обшуків у них було виявлено понад 500 тис. дол. готівкою, коштовності, цінні папери і незареєстровану вогнепальну зброю. У помешканні Корнійця, серед іншого, знайшли 65 діамантів, через що його назвали «діамантовим прокурором».

Печерський райсуд обрав запобіжний захід для Шапакіна та Корнійця у вигляді тримання під вартою з розміром застави 6,4 млн грн для першого та 3,2 млн грн - для другого. Обидва підозрюваних внесли заставу та вийшли із СІЗО.

16 липня генпрокурор звільнив з органів прокуратури підозрюваних у хабарництві Корнійця і Шапакіна із позбавленням класних чинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-