У справі Курченка-Януковича вже 30 томів - Держполіція Латвії

У справі Курченка-Януковича вже 30 томів - Держполіція Латвії

Ексклюзив
Укрінформ
Латвійська Державна поліція повідомила про «активне розслідування» справи про можливе відмивання засобів Курченка-Януковича через латвійські банки.

Зібрано 30 томів матеріалів, проте статус підозрюваного поки що нікому не присуджено.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив старший фахівець Департаменту  зв'язків із громадськістю Держполіції Латвії Дайрис Анучинс.

«У кримінальній справі, яку пов'язано з можливим відмиванням коштів через латвійський банк, як і раніше, триває активне розслідування, і на даний момент немає підстав вважати, що справа найближчим часом закриватиметься. Триває встановлення фактів, і збираються докази - у справі зібрано матеріали майже у 30 томах, проте статус підозрюваного нині нікому не присуджено», - повідомив представник латвійської поліції.

Він також підкреслив, що латвійська поліція працює у співпраці з українськими колегами і ця справа знаходиться під наглядом прокуратури Латвії.

Як повідомляв раніше у четвер Укрінформ, латвійська прокуратура спростувала інформацію депутата Верховної Ради Тетяни Чорновіл про те, що 10 березня нібито буде закрито справу про можливе відмивання коштів Курченка-Януковича через латвійські банки.

Нагадаємо, 15 лютого ц. р. заступник генерального прокурора України Віталій Касько заявив про відставку. Того ж дня народний депутат України Тетяна Чорновіл заявила, що нібито через його бездіяльність «10 березня цього року в Латвії закривається кримінальна справа з відмивання коштів українськими бенефіціаріями часів Януковича». Чорновіл також стверджувала, що нібито заступник генпрокурора Касько й заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе усунули від латвійської справи Курченка-Януковича деякого «нового слідчого» - якраз напередодні приїзду з цього питання представників латвійської сторони, за її словами, погодженого на 25 січня 2016 р. При цьому Чорновіл заявляла, що після закриття справи 10 березня до латвійського бюджету буде перераховано 80 млн дол., заарештованих у рамках цієї справи.

У липні 2015 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що на рахунках латвійських банків виявлено кошти українського бізнесмена-втікача Сергія Курченка, вкрадені з України. «У співпраці з державною поліцією Латвії встановлено, що у рамках розслідування відмивання виведених на офшорні компанії з «Реал-банка» і «Брокбізнесбанку» кримінальних коштів виявлено кошти громадянина України Курченка С.В., які були заарештовані і на цей час - на рахунках латвійських банків», - написав Аваков на своїй сторінці у Фейсбуці.

За словами міністра, на латвійських рахунках Курченка знаходиться 80 млн дол., 177 тис. євро і 1 млн чеських крон.

«Зараз разом з латвійською поліцією, разом з Генпрокуратурою України МВС України робить необхідні процедурні кроки для завершення кримінального процесу і обігу цих грошей на користь бюджету країни», - зазначив Аваков.

23 квітня 2014 року Курченка було оголошено у міжнародний розшук. Його підозрюють у розкраданні понад 1 млрд грн. За даними ЗМІ, підприємець знаходиться в Росії, де продовжує бізнес-діяльність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-