Польський міністр: Кількість біженців з України – друга в ЄС

Польський міністр: Кількість біженців з України – друга в ЄС

Укрінформ
Міністр розвитку Польщі стверджує, що його країна прийняла у себе 350 тис. “біженців” з України.

Про це у Давосі заявив Матеуш Моравецький, інформує gazeta.pl.

“Польща прийняла у себе в 2014 і 2015 роках 350 тис. різного роду біженців, і не лише “воєнних”, з України. Це друга найбільша кількість (біженців у ЄС– ред.) після Великої Британії, а за кількістю населення у країні - перша”,- заявив Моравецький.

Як припускають польські журналісти, Моравецький міг мати на увазі 350 тис. виданих документів на тимчасове перебування в Польщі, які Варшава видала іноземцям з третіх країн, у тому числі з України. Утім, це не є документ, який посвідчує статус біженця.

Вони зауважують, що польські урядовці або свідомо використовують не зовсім правдиву інформацію в рамках інформаційної кампанії на міжнародній арені, щоб зміцнити позицію країни у переговорах щодо розподілу біженців, або просто від незнання вживають не зовсім відповідні слова.

Нагадаємо, у вівторок під час дискусії в Європарламенті глава польського уряду Беата Шидло повідомила, що в Польщі перебуває “близько мільйона біженців” з України. Наступного дня посол України в Польщі Андрій Дещиця зауважив, що в Польщі немає біженців з України, а є українські трудові мігранти, які офіційно перебувають в РП, мають хорошу репутацію, працюють на зростання економіки Польщі і не отримують жодної соціальної допомоги від польської влади.

Ця заява українського дипломата викликала резонанс у Польщі і змусила відреагувати Шидло і главу МЗС Вітольда Ващиковського. Голова Ради міністрів РП зауважила, що статус біженця на сьогодні у Польщі отримати дуже складно, а тому українці віддають перевагу візам. Натомість, головний польський дипломат підкреслив, що Польща хоче, щоб фактор перебування близько мільйона українців на території Польщі було враховано у загальноєвропейській дискусії щодо міграційної кризи в Європі.

За даними Управління з питань іноземців Польщі, в 2015 році лише двоє громадян України отримали статус біженця. При цьому польські консульські установи в Україні торік видали громадянам України загалом майже 930 тис. віз, а в  2014 році - понад 833 тис.

фото: radiopolsha.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-