Дещиця спростував заяву Шидло:  У Польщі немає біженців з України

Дещиця спростував заяву Шидло: У Польщі немає біженців з України

Ексклюзив
Укрінформ
У Польщі немає біженців з України, а є українські трудові мігранти, які офіційно перебувають в РП, мають хорошу репутацію, працюють на зростання економіки Польщі і не отримують жодної соціальної допомоги від польської влади.

Таким чином посол України в Польщі Андрій Дещиця в ексклюзивному коментарі Укрінформу прокоментував слова глави польського уряду Беати Шидло під час учорашньої дискусії в Європарламенті щодо перебування в РП “близько мільйона біженців” з України.

“Насправді в Польщі немає біженців з України. В Польщі перебуває, можливо, до мільйона осіб – українських робітників, які прибули і перебувають тут легально, і які займають ті робочі місця і вакансії, що звільнилися в Польщі після того як мільйони поляків виїхали за кордон у пошуках кращої праці”,- підкреслив Дещиця.

Він наголосив, що українські трудові мігранти не лише не просять соціальної допомоги, як це передбачено статусом біженця, а сплачують в Польщі податки, мають добру репутацію і високу кваліфікацію.

“У тому числі завдяки їм польська економіка продовжує перебувати на високому рівні розвитку”,- констатував український дипломат.

Він додав, що крім трудових мігрантів, у Польщі також перебуває значна група українських студентів. Більшість з них, як і робітники, також не отримують жодної соціальної підтримки від польської держави, а самі платять за своє навчання, підтримуючи таким чином польські виші у фінансовому плані.

Посол України в РП припустив, що називаючи українських трудових мігрантів “біженцями”, польська влада використовує це як аргумент у дискусії щодо розподілу біженців між країнами ЄС (Польща зобов’язалася прийняти упродовж двох років понад 7 тис. біженців з півдня – ред.).

“Напевно, полякам вигідно розповідати, що в них вже, нібито, є проблеми з біженцями з України. Таким чином, просто використовується факт перебування українських трудових мігрантів в Польщі як противага аргументам в дискусії в рамках ЄС щодо прийому біженців”,- наголосив Дещиця.

Як інформувало агентство, під час учорашньої дискусії в Європарламенті щодо стану демократії в Польщі Шидло зауважила, що "Польща прийняла близько мільйона біженців з України, людей, яким ніхто не хотів допомогти".

За даними Управління з питань іноземців Польщі, в 2015 році лише два громадянина України отримали статус біженця. Натомість, польські консульські установи в Україні торік видали громадянам України загалом майже 930 тис. віз, що майже на 100 тис. більше ніж в 2014 році (понад 833 тис.). Це найвищий показник з усіх країн ЄС.

Новий польський уряд виступає проти автоматичного розподілу квот на біженців між країнами ЄС і налаштований дуже скептично щодо прийому нелегальних мігрантів з півдня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-