Штайнмайєр каже, що від

Штайнмайєр каже, що від "відкритої війни" врятували Мінські угоди

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр стурбований ситуацією на сході України наприкінці року і обіцяє ще активніше працювати в «нормандському форматі» в 2016 році.

Про це йдеться в заяві Штайнмайєра, яка є у розпорядженні Укрінформу.

«Ясно одне: ми будемо і в новому році з повною силою підтримувати реалізацію пакету заходів Мінська в рамках «нормандського формату», - запевнив дипломат.

Водночас сторони мають керуватися графіком, який глави держав і урядів затвердили на засіданні «нормандської четвірки» 2 жовтня в Парижі, сказав він. Це передбачає, що на початку 2016 року мають бути «реалізовані в повному обсязі» заходи з проведення місцевих виборів і виконуватися пакет заходів Мінська-2, який передбачає, у тому числі, відновлення Україною повного контролю над своїм державним кордоном.

Серед інших невідкладних завдань – гуманітарні заходи, звільнення всіх полонених і заручників, зняття всіх обмежень для реєстрації добродійних організацій на Донбасі.

«Те, що число порушень перемир'я на сході України в дні різдвяних свят знову збільшилося, є нехорошим розвитком подій наприкінці року», - сказав глава німецького МЗС.

Він привітав ініціативу Тристоронньої контактної групи і її посла Мартіна Сайдіка з відновлення режиму припинення вогню в період Різдва і Нового року. Штайнмайєр «наполегливо закликає всі сторони зараз неухильно дотримуватися перемир'я заради людей в охоплених конфліктом регіонах».

«Навіть якщо події на сході України зникли з основних новин, це ще не дає підстав відступати. На початку року, що минає, ми стояли за крок від відкритої війни, але завдяки Мінським домовленостям нам удалося їй запобігти», - заявив глава МЗС однієї з країн-підписантів цих домовленостей. Він нагадав, що протягом року були зроблені важливі кроки у напрямі військової деескалації і відведення озброєнь.

Проте маса важливих питань, як і раніше, залишається невирішеною, зазначив міністр. Дотепер немає розуміння того, як працюватиме спеціальний закон з виборів у контрольованих сепаратистами районах Донбасу; крім того, гуманітарна ситуація в цих районах сильно погіршалася в останні місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-