Політолог пояснив, чому напруга на Донбасі спаде ближче до літа

Політолог пояснив, чому напруга на Донбасі спаде ближче до літа

Укрінформ
До літа наступного року Путін знову піде на деескалацію конфлікту на Донбасі.

Про це сказав науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", професор політології НаУКМА Олексій Гарань під час прес-конференції в Укрінформі.

"Прогноз такий, що зараз ми будемо мати можливу ескалацію конфлікту, але не до якихось масованих операцій - для Путіна це надто загрозливо. Водночас по мірі наближення завершення дії продовжених санкцій, тобто до літа наступного року, буде певний спад і певна деескалація конфлікту, тому що Путіну потрібно буде зняти санкції. Тому ближче до літа він змушений буде піти на деескалацію, ми знову почуємо про перемир'я", - зазначив Гарань.

Щодо Мінського процесу Гарань вважає, що тут інтригою залишається можливість прийняття в другому читанні змін до Конституції, які стосуються децентралізації, і посилання в перехідних положеннях на закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО - "отдельных районах Донецкой и Луганской областей".

За його словами, інтрига тут зберігається, тому що не просто знайти 300 голосів, більше того - ми маємо нині хорошу аргументацію для того, щоб не приймати посилання на цей закон, оскільки немає навіть перемир'я. Але проблема, що цей закон іде в пакеті з децентралізацією, і тому, якщо відкидається цей закон, то відкидається децентралізація в цілому. І буде продовжуватися тиск західних партнерів, хоча головна загроза навіть не в прийнятті посилання на цей закон у перехідних положеннях Конституції. А головна загроза - чи будуть і на яких умовах проводитися вибори на окупованій частині Донбасу, бо за вимогами Мінських домовленостей це має бути за українським законодавством.

"І тут абсолютно зрозуміло, що Росія намагається нав'язати свій порядок, своє бачення. Росії поки що це не вдається. І з цим я пов'язую загострення нині ситуації на фронті, тому що таким чином Росія шантажує Україну і Захід ескалацією конфлікту. І тут дуже важливе питання, яку позицію займе Захід, що конкретно буде прописано в цьому законі", - сказав Гарань.

Він додав, що головна проблема щодо виборів на окупованій території Донбасу полягає навіть не стільки в тому, що там залишаються російські війська, а в тому, що там залишаються російські спецслужби, які реально контролюють цю територію. На жаль, це не завжди розуміють наші західні партнери, в тому числі дипломати, які ведуть переговори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-