Чубаров: Судилище в Криму вражає цинізмом

Чубаров: Судилище в Криму вражає цинізмом

Укрінформ
Суд над учасниками мирної акції 26 лютого 2014 року, який відкривається в понеділок в окупованому Криму, - цинічний виклик міжнародному праву і міжнародній спільноті.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"28 грудня 2015 року в Сімферополі починається судилище російських окупантів над заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом, активістами кримськотатарського національного руху Алі Асановим і Мустафою Дегерменджи", - написав Чубаров.

Політик вважає, що цинізм чергового злочину Росії проти прав людини в Криму полягає в тому, що Чийгоз, Асанов і  Дегирменджи разом з ще більш як десятьма тисячами учасниками мітингу різних національностей "виступили на захист своєї Батьківщини - Криму і збереження територіальної цілісності й суверенітету Української держави".

За словами Чубарова, учасникам масового мирного мітингу вдалося того дня запобігти проведенню сесії Верховної Ради АРК, керівництво якої було повністю підконтрольне спецслужбам Росії, які незаконно перебували в Криму.

"Однак, як стало відомо згодом, у ніч з 26 на 27 лютого 2014 року посилену охорону будівлі Верховної Ради АРК було знято за розпорядженням керівництва ГУ МВС України в Криму, а близько 4 години ранку 27 лютого 2014 року Верховна Рада Криму була захоплена озброєними людьми в масках і без розпізнавальних знаків. Російська Федерація в особі Путіна і керівників силових структур спочатку категорично заперечувала, що ці озброєні люди - військовослужбовці російської армії, але пізніше публічно визнала їх приналежність", - розповів голова Меджлісу.

За його словами, "цього ж дня погрозами, шантажем і підкупами, відкрито задіяними співробітниками спецслужб Росії, у Верховній Раді Криму було зібрано менш як 40 депутатів із 100" і за відсутності кворуму, в умовах заборони на перебування в сесійній залі журналістів і відключеній трансляції засідання, але під дулами автоматів російських військовослужбовців почали штампуватися "рішення", які видаються суспільству як волевиявлення депутатського корпусу Автономної Республіки Крим.

Одночасно з захопленням будівель парламенту й уряду Автономної Республіки Крим з територій військових гарнізонів ЧФ Росії були здійснені перекидання російських військовослужбовців і бойової техніки на стратегічні об'єкти і комунікаційні розв'язки півострова. Невдовзі почалося і відкрите десантування в Крим військовими кораблями і транспортними літаками спецпідрозділів російських ВС.

"Так розпочалося збройне вторгнення Росії на територію України й окупація Криму", - повідомив політик.

Як наголосив Чубаров, сьогодні життя і здоров'я Чийгоза, Асанова,  Дегерменджи, так як і інших політув’язнених жителів Криму - Геннадія Афанасьєва, Рустема Ваїтова, Руслана Зейтуллаєва, Юрія Ільченка, Олександра Кольченка, Олександра Костенка, Нурі Прімова, Ферата Сайфуллаєва, Олега Сєнцова, Олексія Чирнія, перебувають під загрозою.

Голова Меджлісу закликав міжнародні і правозахисні організації, уряди держав-членів ООН докласти необхідних зусиль для того, щоб зупинити свавілля російських окупантів і захистити права людини в тимчасово окупованому Росією Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-