Порошенко: До візиту в Брюссель звіт про скасування віз був ще з умовами

Порошенко: До візиту в Брюссель звіт про скасування віз був ще з умовами

Укрінформ
Звіт Єврокомісії щодо безвізового режиму України з ЄС містив певні умови навіть напередодні візиту до Брюсселя Президента України. Усе змінилося внаслідок інтенсивних переговорів під час міні-саміту.

Про це Президент України Петро Порошенко заявив в інтерв’ю телеканалу "Інтер", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вам скажу, що в середу, коли я відлітав до Брюсселя, звіт все ще залишався умовним, тобто було викладено низку умов, які мали передувати випуску законодавчої ініціативи з боку Комісії, Європейської Ради і Європейського парламенту. Зараз уже можна це сказати, що внаслідок дуже інтенсивних переговорів – спочатку у вузькому колі, де брали участь президент Єврокомісії, президент Європейської Ради і президент Європейського парламенту. І це безпрецедентний формат, коли вони усі з’їхалися, аби реально усе це обговорити. Ми чітко домовилися про кроки і терміни, і потім уже на міні-саміті, де брали участь крім трьох президентів, два віце-президенти Єврокомісії, велика кількість єврокомісарів, ми домовилися, що виноситься на засідання Єврокомісії безумовний звіт", - сказав Порошенко.

Президент нагадав, що Україна взяла на себе дуже складні зобов’язання перед ЄС одразу після президентських виборів. Так, тоді Глава держави пообіцяв, що Україна виконає усі 54 критерії візової лібералізації трохи більше ніж за рік.

"Перший етап мав полягати у тому, що звіт, який мав бути у 2015 році, повинен бути останнім. І про це я домовився з керівництвом Євросоюзу під час квітневого-травневого саміту Україна-ЄС 2015 року. Я сказав: "Дайте вичерпний перелік і я гарантую, що ми це зробимо, але давайте домовимося, що цей звіт буде останнім". Мені це підтвердили і внаслідок дуже складної роботи ми це зробили. Далі йшлося про те, що він буде останнім, але там будуть деякі попередні умови. І наша позиція була, аби цей звіт англійською мовою був безумовним. І ми маємо прибрати усі відтерміновуючі заходи у звіті оціночної місії Єврокомісії", - підкреслив він.

Глава держави констатував, що врешті звіт є без умовним, оскільки у ньому чітко наголошується, що Європейська Комісія виносить законодавчу ініціативу без будь-яких попередніх умов. Однак, треба пам’ятати, як зауважив Порошенко, що залишаються ще дві інституції – Європейська Рада і Європарламент.

"Але я не маю жодного сумніву, що у 2016 році українці отримають право безвізових подорожей до Європейського Союзу. Чому це важливо? Бо це нова ступінь свободи для українців. Людина може поїхати без візи і подивитися, у чому переваги Європейського Союзу, і я впевнений, що це збільшить рівень підтримки європейської інтеграції України", - наголосив Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-