Transparency International надіслало «листи щастя» до 10 держорганів

Transparency International надіслало «листи щастя» до 10 держорганів

Укрінформ
У Міжнародний день боротьби з корупцією Transparency International Україна спільно з Укрпоштою надіслали до 10 органів влади офіційні звернення з вимогою розслідування конкретних корупційних схем.

Про це сказав виконавчий директор ТI Україна Олексій Хмара на брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У цих листах ми описуємо абсолютно реальні схеми, а компетентні органи мають на це реагувати. Якщо нам у відповідь напишуть, що це не зовсім так, що нам здалося, це означатиме прикривання корупційних схем людьми у погонах і при посадах. Тоді ми будемо дуже жорстко реагувати, у тому числі публічно», - сказав Хмара.

За його словами, «листи щастя» були адресовані Міністерству освіти, Держгеокадастру, Міністерству охорони здоров’я, Міністерству оборони та міністру внутрішніх справ, Мінрегіонбуду, Національному антикорупційному бюро, Генеральній прокуратурі, а також Службі безпеки України та Державній фіскальній службі.

«Звісно, ми розуміємо, що такими листами повністю подолати корупцію в Україні не вдасться, але ж це працює, дає певні результати. Це лише один з етапів постійної боротьби з хабарами та хабарниками», - додав виконавчий директор ТI Україна.

Він озвучив найболючіші корупційні проблеми, які вдалося визначити завдяки опитуванню, проведеному Transparency International Україна та Укрпоштою протягом листопада 2015 року, а також аналізу звернень викривачів корупції в рамках кампанії «Вони б не мовчали».

ТОП-10 найболючіших проблем виглядає наступним чином:

1. Корупція у навчальних закладах (викладачі продовжують вимагати хабарі у студентів, в садочках і школах – побори на ремонти та інші «необхідні заходи»);

2. Корупція під час оформлення документів на землю (під час приватизації та виділення земельних ділянок);

3. Благодійні внески в лікарнях, стягування плати за безкоштовні послуги;

4. Корупція при призові у військкоматах (відсутність єдиного електронного реєстру призовників дозволяє продавати «справи»);

5. Зайві платежі при оформленні закордонних паспортів;

6. Корупція в житлово-комунальній сфері (зокрема, при підключенні автономного опалення);

7. Корупція в судах;

8. Корупція в правоохоронних органах (зокрема, непрозорість переатестації правоохоронців та прокурорів);

9. Корупція при перетині кордону в зоні АТО (хабарі за вантажі та позачерговий проїзд);

10. Корупція в податковій, на митниці.

«На жаль, за останні два роки, після Майдану, ситуація з побутовою, низовою корупцією майже не змінилася. Звісно, ми молодці, що створюємо нові антикорупційні інституції, молодці, бо намагаємося вплинути на VIP-корупціонерів в Адміністрації Президента, парламенті, уряді, але поки ми нічого не зробимо знизу, люди не будуть цьому вірити. Тому нам необхідно у першу чергу знижувати рівень корупції на місцях», - підкреслив Хмара.

За його словами, на щастя, змінилися самі українці – сьогодні вони готові повідомляти про корупцію і викривати її. Створення нових антикорупційних органів надихає і дозволяє сподіватися, що вперше в Україні боротьба з корупцією розпочнеться не лише на папері та у палких промовах.

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної неурядової організації Transparency International, що має понад 90 національних представництв та працює більш як у 100 країнах світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-