У МЗС України назвали голландський референдум

У МЗС України назвали голландський референдум "неочікуваним викликом"

Укрінформ
Референдум у Нідерландах щодо асоціації з Україною має рекомендаційний характер, тому від рішення голландського уряду залежить доля Угоди про асоціацію.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба, повідомляє "5 канал".

"Неочікуваним викликом є референдум в Голландії. По цьому референдуму треба розуміти дві речі: перше – Голландія все ратифікувала; друге – це перший референдум, який відбувається за новим голландським законом. Це не референдум стосовно України – це референдум стосовно Європейського Союзу", - зазначив дипломат.

Він нагадав, що цей референдум організували євроскептики. За даними української сторони, Росія не стоїть біля джерел цього процесу, але "підключилася до нього на певному етапі".

Кулеба також наголосив, що референдум має рекомендаційний характер. "І навіть, якщо ми припустимо, що результат його буде позитивний, тобто негативний для нас, то в якій ситуації опиниться уряд Голландії - з одного боку, є ця внутрішньополітична історія, з іншого боку, - є всі держави ЄС, які ратифікували і від рішення уряду Голландії залежатиме доля асоціації", - сказав він.

Дипломат також заявив, що "діяти нам у Голландії потрібно в троїстому союзі: Гаага, Київ і Брюссель як столиця ЄС".

Нагадаємо, 6 квітня у Нідерландах пройде консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Щоб він відбувся, явка виборців має бути не меншою 30%. Результати референдуму мають консультативний характер і не є обов'язковими для виконання урядом країни.

Угоду про Асоціацію вже ратифікували обидві палати парламенту Нідерландів. Однак згідно з законом, що набув чинності у країні 1 липня, практично будь-який проголосований парламентаріями документ може бути винесений на референдум, якщо буде зібрано 300 тис. підписів.

Тим часом Угоду про Асоціацію з Україною ратифікували всі держави ЄС - останньою це зробила Бельгія у п'ятницю, 20 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-