У регіонах працюватимуть координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я

У регіонах працюватимуть координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я

Укрінформ
Провідниками Всеукраїнської програми ментального здоров’я в областях стануть регіональні координатори.

Відповідне рішення ухвалено Міжвідомчою координаційною радою з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Про це на своєму сайті повідомляє ГО "Безбар'єрність".

Як зазначається в повідомленні, задля ефективної реалізації на рівні областей та громад Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініціаторкою створення та впровадження якої є перша леді Олена Зеленська, за ініціативи Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України буде створена регіональна координація Програми.

Під час проведення Міжвідомчої координаційної ради під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, головам обласних військових адміністрацій доручено визначити кандидатури регіональних координаторів Всеукраїнської програми ментального здоров’я та призначити їх позаштатними радниками голів ОВА. Саме ці фахівці разом із заступниками голів обласних військових адміністрацій будуть відповідальними за впровадження Програми на місцях.

Як йдеться в повідомленні, загальна роль та місія регіонального координатора доволі велика: саме він є центральною контактною особою для пов’язаної з Програмою діяльності в регіоні. Тобто, саме координатор буде зв’язковою ланкою між усіма стейкхолдерами Програми, він здійснюватиме як стратегічну, так і оперативну координацію роботи у межах регіону. Він повинен забезпечувати міжсекторальну співпрацю з державними та комунальними установами, неурядовими організаціями, науковими установами, з міжнародними партнерами, гуманітарними місіями. Крім того, визначено ще один важливий напрям діяльності – проведення просвітницької роботи, комунікаційних кампаній щодо важливості ментального здоров’я.

Читайте також: Стратегія впровадження програми ментального здоров’я на місцях уже вибудувана - ОП

Головна мета діяльності регіонального координатора – створити гуманітарний простір, необхідний для ефективного надання українцям послуг у сфері ментального здоров’я та психосоціальної підтримки, забезпечення якості та доступності цих послуг.

Як повідомила керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України Оксана Збітнєва, першим завданням для регіональних координаторів Всеукраїнської програми ментального здоров’я стане проведення анкетування надавачів та отримувачів послуг у сфері ментального здоров’я. Зокрема, вони мають зробити опитування щодо рівня задоволеністю послуг, визначати кількісні та вікові показники потенційних отримувачів, оцінити потреби в послугах, проаналізувати, які сервіси та де саме працюють наразі тощо. Результати досліджень мають бути систематизовані та представлені на наступних засіданнях Міжвідомчої координаційної ради.

Координацію діяльності регіональних представників здійснюватиме Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ, який забезпечує супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я за експертного партнерства та підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

Фото: bbu.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-