Вінницькі аграрії попри несприятливі погодні та економічні чинники тримають свій фронт - Борзов

Вінницькі аграрії попри несприятливі погодні та економічні чинники тримають свій фронт - Борзов

Укрінформ

Вінницькі аграрії попри несприятливі погодні та економічні чинники тримають свій фронт, забезпечуючи продовольчу безпеку країни.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, передає Укрінформ.

«Цьогорічний сезон видався надзвичайно складним для аграріїв. На формування урожаю сільськогосподарських культур вплинуло декілька чинників. Це, по-перше, проведення сільськогосподарських робіт в умовах воєнного стану. А це, відповідно, – відсутність обігових коштів внаслідок порушення ланцюгів реалізації продукції, недостатня кількість товарно-матеріальних цінностей під час посіву, догляду та збирання сільськогосподарських культур (пальне, мінеральні добрива, засоби захисту рослин), а також обмеженість в кваліфікованих працівниках (трактористи-машиністи, водії) у зв’язку з мобілізацією», - сказав Борзов.

Утім, чи не найважливішим фактором, які ускладнили життя аграріїв, стали погодні умови, які склалися під час вегетації сільськогосподарських культур, - вважає посадовець. Зокрема, посушливий період під час росту та дощовий період під час збирання. Але, незважаючи на це, аграрії області успішно тримали і тримають свій фронт. Жнива ще не завершені. Продовжується збирання пізніх зернових, зокрема, кукурудзи та технічних культур.

В областіпрактично завершено збирання соняшнику. Його зібрано на 96 % площ. Середня урожайність фіксується на рівні 22,6 ц/га, що на 9 ц/га нижче минулорічної. Активно йде збирання сої. Ця культура зібрана на 71 % площ. ЇЇ урожайність також нижча минулорічної на 9,7 ц/га і становить в середньому 18,7 ц/га. На 37 % площ зібрана кукурудза. Ця культура в попередніх роках досягала урожайності до 100 ц/га і давала валовий збір зернових в області понад 6 млн. тонн. В поточному році погодні умови негативно позначились на її вегетації і урожайність нижча минулорічної більш, ніж у 2 рази

Загалом зернові та зернобобові культури зібрано на 70 % площ, які підлягають збиранню. Намолочено 2,5 млн. тонн зерна. Урожай ранньої групи зернових (основних продовольчих зернових культур – пшениця, ячмінь, овес, горох) становить 1,8 млн. тонн, що повністю забезпечує продовольчу потребу населення області та об’єми реалізації за її межі.

Також на Вінниччині успішно розпочали сезон цукроваріння 5 цукрових заводів. Вони повністю забезпечені цукросировиною. На сьогодні ними вже вироблено понад 100 тис. тонн цукру. Цукрові буряки викопано на 82 відсотках площ. Середня урожайність дещо нижча минулорічної, але на рівні середньорічної за останні 5 років і становить понад 450 ц/га. Озимий ріпак посіяно на 80 тис. га. Озимими зерновими планується засіяти понад 300 тис. га. Фактично вже посіяно 85 відсотків до прогнозованих площ. Попри всі складнощі аграрії закладають основи під урожай 2023 року.

Читайте також: Сергій Борзов: Вінниччина прихистила понад 1800 переселенців з маломобільних груп населення

Що стосується наявності достатньої кількості працівників в умовах мобілізації, то для аграріїв існує механізм бронювання працівників, які задіяні на виробництві сільськогосподарської продукції. Якщо підприємство є виконавцем мобілізаційного замовлення, то воно може надіслати свої пропозиції до Мінагрополітики та забронювати своїх працівників. Не підлягають бронюванню військовозобов’язані, які мають окремі дефіцитні для ЗСУ військово-облікові спеціальності та які не є визначальними для забезпечення сталого функціонування підприємства і не є дефіцитними на ринку праці.

Фото: Вінницька ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-