Сергій Борзов: Вінницькі аграрії забезпечують продовольчу безпеку країни.

Сергій Борзов: Вінницькі аграрії забезпечують продовольчу безпеку країни.

Укрінформ

Вінницькі аграрії, попри всі складнощі та ризики, виростили гарний урожай і мужньо стоять на своєму фронті по забезпеченню продовольчої безпеки.

Про це на нараді з питань забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану та завершення збирання ранньої групи зернових культур сказав начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, передає Укрінформ.

Зазначається, що в умовах воєнного часу розвиток агропромислового комплексу є вагомою складовою сталості регіональної економіки та розвитку територіальних громад, а також життєзабезпечення місцевого населення продовольчими ресурсами.

«На жаль, вже шостий місяць триває російська агресія. Однак, економіка області залишається стабільною, несучи весь тягар військового стану. Важко порівнювати досягнутий результат з минулими роками, враховуючи ті умови, які склалися на початку проведення весняно-польових робіт. Але, незважаючи на всі складнощі та ризики, аграрії області виростили гарний урожай і мужньо стоять на своєму фронті по забезпеченню продовольчої безпеки», - сказав Борзов.

Коментуючи питання продовольчої безпеки для нашої країни, очільник Вінницької області зауважмв, що «аграрії зібрали достатньо врожаю, але наявна ситуація все ж потребує постійної мобілізації, адже зерно необхідно зберегти та мати можливість його реалізувати. Наразі ж, цінова ситуація на зерновому ринку через низький рівень експорту вкрай незадовільна - наявна ціна не покриває собівартості вирощування сільськогосподарських культур, а вже завтра потрібно сіяти озимі культури».

Начальник ОВА  підкреслив, що українським аграріям наразі треба вчитися заробляти, переробляючи сировину, позаяк продукція з доданою вартістю дає вищий фінансовий результат. Водночас, розширюється ринок продовольчих товарів, створюються нові робочі місця. А це наповнювання місцевих бюджетів.

«Зараз все більшої актуальності набувають питання розвитку сільськогосподарської кооперації в територіальних громадах. Це об’єднання, насамперед, малих виробництв для спільної первинної чи глибинної переробки та подальшої реалізації продукції з доданою вартістю. Ініціювати цей процес повинні самі місцеві громади з метою власного забезпечення продовольчих потреб громади, особливо соціально-вразливих верств населення. Надлишки виробленої продукції в особистих селянських господарствах переважно втрачаються, а могли б приносити користь як виробникам, так і громаді» - сказав Сергій Борзов.

Читайте також: Сергій Борзов: На Вінниччині зібрали перший мільйон тонн зерна

Як повідомлялось, на Вінниччині завершується збирання ранніх зернових та зернобобових. В області вже зібрали 1,7 млн тонн збіжжя.

Фото: Вінницька ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-