Відвідування громадських закладів під час карантину: які документи потрібні. Інфографіка

Відвідування громадських закладів під час карантину: які документи потрібні. Інфографіка

Укрінформ

У вересні до постанови №1236 були затверджені зміни норм та правил, які діють під час жовтого та червоного рівнів.

КЛЮЧОВІ ЗМІНИ

Власники закладів та організатори заходів можуть обирати на жовтому рівні, за яким із двох запропонованих варіантів вести діяльність.

● Перший передбачає обслуговування клієнтів без перевірки документів, які б підтверджували їхній вакцинальний статус або негативний результат тестування. Але тоді треба обов’язково дотримуватись усіх обмежень відповідного рівня епіднебезпеки щодо проведення масових заходів та рівня заповненості закладів.

● Другий варіант передбачає перевірку наявності у всіх учасників заходу, користувачів, відвідувачів та власне у самих організаторів (співробітників) документів, які б підтверджували отримання щеплення проти COVID-19 або відсутність у особи захворювання на коронавірусну хворобу.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ВІДВІДУВАННЯ ТА РОБОТИ ГРОМАДСЬКИХ ЗАКЛАДІВ?

Постановою №1236 визначено, що обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не застосовуються, якщо всі організатори заходів, співробітники закладів та відвідувачі мають хоча б одне щеплення від коронавірусної хвороби (жовтий внутрішній COVID-сертифікат або довідку 063-О).

Також можна використати один із вказаних документів:

● оформлений на порталі “Дія” або в однойменному додатку міжнародний чи “зелений” внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання курсу вакцинації;

● іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;

● Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати останнього щеплення. Його можна оформити у лікаря, що проводив щеплення в пункті вакцинації закладу охорони здоров'я, або в сімейного лікаря;

● негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинні 72 години від часу здавання матеріалу на аналіз.

Важливо: якщо у заклад чи на масову подію потрапляє людина, яка не має відповідних документів, то автоматично застосовуються обмеження жовтого рівня.

Правила червоного рівня вже не передбачають такої опціональності щодо документів, потрібних для діяльності громадських закладів.

На червоному рівні для їх повноцінної роботи та проведення масових заходів вимагається обов’язкова наявність у всіх співробітників (організаторів) та відвідувачів (користувачів) документа про завершення повного курсу вакцинації. Це може бути “зелений” внутрішній чи міжнародний COVID-сертифікат, чи міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Також підходить негативний ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, який чинний 72 години.

ХТО МОЖЕ ПЕРЕВІРЯТИ НАЯВНІСТЬ COVID-СЕРТИФІКАТІВ ТА НЕГАТИВНИХ ТЕСТІВ?

У першу чергу співробітники закладу можуть просити відвідувачів показати документи, які б підтверджували їх вакцинальний статус або ж негативний тест.

Водночас, жоден нормативно-правовий акт не зобов’язує власників закладу та співробітників пред’являти сертифікат про вакцинацію клієнтам чи відвідувачам. Тобто вимагати його користувач, звичайно, може, але йому цілком законно можуть відмовити.

Легально перевіряти наявність таких документів можуть лише правоохоронці та представники Держспоживслужби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-