Знайомтесь: новий український криголам. Інфографіка

Знайомтесь: новий український криголам. Інфографіка

Укрінформ

Україна купила у Великої Британії криголам RRS James Clark Ross для полярних досліджень.

30 серпня над флагманом українського наукового-дослідного флоту – колишнім британським криголамом "James Clark Ross" – піднято синьо-жовтий прапор!

Родзинка

RRS в назві означає "Royal Research Ship" - "королівське дослідницьке судно".

На чию честь назване судно

Джеймс Кларк Росс (1800-1862) - британський військовий моряк та дослідник, який на кораблях "Терор" і "Еребус" здійснив найбільшу для свого часу експедицію в Антарктику, а пізніше брав участь у пошуках зниклої експедиції Франкліна в Арктиці.

Коли судно спущене на воду

1 грудня 1990 року. З 1991 року було штатним судном Британської антарктичної служби (разом з іншим криголамом RRS Ernest Shackleton, який в 2019 році передали Норвегії, а згодом Італії).

Факт

У 2021 році судно відпрацювало свій останній сезон як флагман BAS і його планують замінити на новіший криголам RRS Sir David Attenborough.

Характеристики

Довжина - майже 100 метрів.

Водозаміщення - 5732 тонни.

Швидкість - може йти через рівне льодове поле товщиною 1 метр зі швидкістю 2 морських вузли (майже 4 км на годину). Максимальна льодова перешкода на його шляху може сягати 4 метри.

Термін експлуатації - від 20 до 25-30 років з часу придбання.

Автономність плавання - до 2 місяців у відкритому морі.

Люди - на борту може перебувати до 50 науковців та понад 20 членів екіпажу.

Що є на борту

  • 8 лабораторій для повного спектра морських досліджень (біологія, екологія, гідрохімія, гідрофізика, акустика, геофізика дна, гравіметрія);
  • унікальне геофізичне та акустичне обладнання, зокрема сонари високої роздільної здатності;
  • тралові апарати та лебідки для занурення всього спектру вимірювальних приладів, відбору проб води, тралення сітками, що забезпечує можливість підйому зразків із глибини до 6 км, що дозволяє досліджувати понад 90% дна Світового океану;
  • веб-камера, яка показує вид з судна під час експедицій чи стоянки у портах.

Офіційно

19 серпня 2021 року Національний антарктичний науковий центр та установа «Дослідження та інновації» Великої Британії (куди входить Британська антарктична служба) підписали акт про купівлю Україною криголаму «Джеймс Кларк Росс».

Цитата

«Для України придбання «Джеймс Кларк Росс» відкриває цілий світ нових можливостей. Останні 20 років в України не було власного криголама для антарктичних досліджень, що значно обмежувало нашу роботу. Також із цим судном Україна має амбіції проводити масштабні дослідження Південного океану і, за можливості, з часом розпочати дослідження в Арктиці. А ще для нас цей криголам має символ, адже саме він привіз першу українську антарктичну експедицію на колишню британську станцію «Фарадей» – зараз нашу «Академік Вернадський» – 1996 року», – директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Ціна

Близько 5,3 млн доларів.

Коли криголам буде в Україні

має прибути із порту Фредеріксхавен (Королівство Данія) в порт Одеси вже цієї осені, після чого вирушить в експедицію до Антарктиди.

А ви знали, що:

RRS James Clark Ross було проведено роботу зі створення першої в історії мапи глибоководного Південно-Сандвічевого жолоба у Південному океані.

Під час полярної зими в Антарктиці криголам працював на іншому полюсі Землі - в Арктиці.

За матеріалами ЗМІ та офіційних сайтів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-