Що відомо про нове шкільне меню. Інфографіка

Що відомо про нове шкільне меню. Інфографіка

Укрінформ

24 травня 2021 року презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню під патронатом Першої леді Олени Зеленської. Меню підготовлене робочою групою на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України, Міносвіти, Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету та зовнішніми експертами.

Укрінформ інформує, що означає нове 4-тижневе меню та яка кількість страв запропонована в меню, яке буде запроваджено з нового навчального 2021 року.

Що зроблено завдяки реформі шкільного харчування

  • 1809 шкіл, у яких навчається понад мільйон учнів, модернізували харчоблоки у 2020 році
  • 400 млн гривень вперше було спрямовано з державного бюджету
  • майже 100 млн грн виділено з місцевих бюджетів

Скільки виділено коштів на 2021 рік

24 травня 2021 року стало відомо, що на формування здорового та безпечного середовища в школах уряд виділить субвенцію в 1 млрд грн. Ці кошти підуть і на модернізацію харчових блоків шкільних їдалень, а також щоб забезпечити відповідні професійні кадри, які спроможні готувати відповідно до нових норм.

Майже 100 млн грн виділено з місцевих бюджетів.

Які правові зміни відбулися у реформі системи шкільного харчування

- затверджено оновлений Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;

- затверджено нові Норми та Порядок організації харчування учнів;

- затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;

- розроблено методичні рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;

- підготовлено методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Запровадження 4-тижневого меню для школярів

Нові норми вступають в силу з 1 вересня наступного навчального року.

Скільки страв складає 4-тижневе меню

Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

Що саме включать в себе 160 страв

- традиційні українські страви: банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка тощо;

- популярні страви світової кухні: пастуший пиріг, цінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші;

- безглютенові позиції, наприклад, банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці;

- обмеження, солі, цукру, жирів рослинного та тваринного походження, виключення перероблених, консервованих продуктів тощо.

Що означає нове 4-х тижневе меню

- різноманітний раціон. Страви повторюватимуться раз на місяць;

- популярні страви світової кухні: пастуший пиріг, сінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші;

- збалансоване та корисне харчування. Зменшено споживання хліба та врегульована калорійність страв;

- різноманітний вибір каш. Крім рисової, гречаної та вівсяної до меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус;

- збільшена кількість фруктів та м’яса у раціоні;

- п'ятиразове харчування: сніданок, обід, вечеря, другий сніданок та підвечірок.

Який рекомендовано рецептурний збірник

Нове шкільне меню включає в себе покрокові рецепти приготування і технічні карти, щоб кухарям шкільних закладів було легше з ним працювати. Рецептурний збірник включає в себе:

- меню для одноразового харчування на осінній та зимовий період

- меню обідів для осіннього та зимового періоду

- семиденне меню для 5-ти разового харчування на зимовий період від 1 до 4 тижнів.

Яка вартість нового шкільного меню

  • 14 гривень і 50 копійок;
  • від 14 до 25 гривень – при бажанні, щоб було краще харчування і якість продуктів.

Але вартість може відрізнятися від кожного регіону, бо різна вартість продуктів і комунальні послуги.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-