Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Sveikinimai, Литво! За нашу і вашу свободу!

Sveikinimai, Литво! За нашу і вашу свободу!

Блоги
Укрінформ
Староукраїнська (руська) мова була державною у Великому князівстві Литовському

Литовська Республіка сьогодні святкує День відновлення державності. Литовські державні свята – це надзвичайно повчальний приклад для українців – як потрібно трактувати самих себе і свою історію.

Литва має три національні свята пов’язані з державністю: 16 липня  – День коронації Міндаугаса (у 1253 році) першого короля Литви. 16 лютого  – День відновлення державності Литви після розпаду імперії Романових у 1918 році. І 11 березня – день відновлення Литовської Республіки, коли у 1990 році Верховна Рада ще Литовської РСР прийняла рішення про вихід із СРСР.

Україна і Литва мають давню історію добрих взаємостосунків. Король Литви Міндовг і славний король Русі Данило Романович (якого московити і їхні адепти в Україні вперто не хочуть визнавати Королем) були короновані в один рік – 1253 – і отримали корони від одного Папи Римського – Інокентія IV. Свій політичний союз вони скріпили одруженням дітей – син Короля Данила, Шварно, одружився на донці Короля Міндаугаса. Потім Шварно був навіть Великим Князем Литовським.

На території Великого Князівства Литовського багато століть було чинним Руське Право, як і на території України – Литовський Статут. Офіційна назва держави була – Велике князівство Литовське, Руське і Жемайтійське, і до його складу входила велика територія сучасної України, в тому числі й частина Донеччини. Й староукраїнська (руська) мова була державною у Великому князівстві Литовському…

У 20-30-х роках ХХ століття керівник ОУН Євген Коновалець мав громадянство Литви. УПА, як і литовські Лісові брати, були найбільшою загрозою для радянської «імперії зла». Литовські й українські дисиденти становили найпотужнішу частину руху опору в СРСР 50-80-х років ХХ століття. Литва розпочала безпосередній розвал СРСР у 1988-1990 роках, а Україна його довершила у 1990-1991.

Литва – це невелика країна (2,9 млн населення) із великою і щирою душею, це наш надійний і вірний союзник.

Зі святом вас, дорогі побратими! Sveikinimai! За нашу і вашу свободу!

Павло Жебрівський
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-