Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Гендерна рівність. Які наші здобутки?

Гендерна рівність. Які наші здобутки?

Блоги
Укрінформ
Якщо говорити про представництво жінок в українському уряді та парламенті, то ми ще не досягнули загальноєвропейського показника

У вівторок, 7 лютого, в офісі Уповноваженого ВР з прав людини відбулася презентація Альтернативної доповіді Омбудсмена В.Лутковської про стан виконання Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. 

Разом з колегою, депутатом Іриною Сусловою, долучилися до дискусії. Говорила про роль українських жінок у миротворчій діяльності в умовах війни на Донбасі. Мова йде про волонтерів, про зусилля жінок  – членів родин заручників задля звільнення своїх близьких. 

Також багато жінок прийняли рішення захищати Україну в ЗСУ та інших силових структурах. Наприкінці минулого року військову службу проходили 18352 жінки, у тому числі 2458 офіцери, 1237 прапорщики, 2889 сержанти, 11378 солдати, 390 курсанти, й іще понад 32 000 жінок є співробітниками Збройних силу України. Більше 2000 жінок отримали статус учасника бойових дій. 

Під час відвідин військових частин ми звертаємо увагу на те, що є багато проблемних побутових питань, як то збільшення місць проживання чи створення побутових умов, аби жінки, що працюють по договору, переходили на контрактну службу в армію. Але для цього держава має створювати відповідні умови. 

Щодо збільшення жінок в представницьких органах влади, то переконана, що введення квот в закон про місцеві вибори спрацювало. 

Якщо говорити про представництво жінок в українському уряді та парламенті, то ми ще не досягнули загальноєвропейського показника, але наявна позитивна динаміка. В дискусії про нове виборче законодавство до ВР ми від МФО "Рівні можливості" наполягатимемо на введенні 30% квоти для представників однієї статі (зверніть увагу – не для жінок, а саме для представників однієї статі, можливо , це шанс захистити чоловіків). 

І, звичайно, завдання цієї сесії для ВР – удосконалення законодавства у сфері запобігання насильству в сім'ї, ратифікації Стамбульської конвенції. Мені дуже прикро, що в парламенті європейської країни існує, як я їх називаю, група "парламентського талібану", які своєю деструктивною позицією блокують цю ратифікацію, під фарисейськими надуманими приводами намагаються боротися з міжнародною термінологією, навіть з самим словом" гендер": краще б вони так з домашнім насильством боролися і проти сімейних зрад виступали, "праведники".

Принагідно подякувала пані Лутковській за зусилля і співпрацю в питанні звільнення заручників та підтримки їх родин. 

Дискусія щодо альтернативної доповіді про становище жінок є особливо актуальною напередодні 61-ої сесії Комісії ООН зі становища жінок у Нью-Йорку, де Україна має презентувати здобутки у сфері гендерної рівності, де також працюватиме і українська делегація .

Ірина Геращенко

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-