Здобутки Херсонщини у 2016 році: звітує  Андрій Гордєєв

Здобутки Херсонщини у 2016 році: звітує Андрій Гордєєв

Укрінформ
Херсонщина в сьогоднішніх умовах є важливим регіоном України в плані проведення європейських економічних реформ, оскільки межує з анексованим Кримом. Херсонщина - це вітрина для жителів Криму у розвитку європейської України, що робить її своєрідним плацдармом для його повернення. 

Адже з проведення реформ на Херсонщині вони складатимуть своє враження про України в цілому.

Крім економічного розвитку, Херсонщина має ключове безпекове значення для України на півдні. Вона є південним форпостом нашої держави. Мир та спокій на Херсонщині - це спокій України на її південних рубежах. Ці два компоненти – безпековий та економічний між собою дуже тісно пов’язані. Економічний розвиток можливий тільки в мирному та безпечному регіоні. І тому керівництво області особливу увагу приділяє розвитку цим напрямкам. Гроші як відомо люблять тишу і те, що на Херсонщину протягом останнього часу приходять інвестори, які готові вкладати в неї власні кошти, говорить про те, що обласній владі вдається розвивати ці два напрямки.

Серед основних досягнень цього року найбільш значимі для добробуту її населення та подальшого позитивного іміджу Херсонщини на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Розвиток економіки та АПК

Створено систему «зеленого коридору», яка передбачає спрощені процедури для інвесторів. Бюрократичних перепон для бізнесу більше немає.

Залучено до співробітництва з концерном «Укроборонпром» 7 підприємств області. Підприємства отримали замовлення, люди – роботу, а бюджети – надходження податків.

Проведено міжнародний інвестиційний форум «Таврійські горизонти» за участю 24 іноземних делегацій. В рамках Форуму було підписано 9 меморандумів про співпрацю, які заклали надійний фундамент для реалізації інвестиційних проектів на суму близько 2 млрд грн та партнерських програм на найближчі роки. Загалом в рамках Форуму потенційним інвесторам та партнерам було представлено близько 60 інвестиційних проектів та пропозицій.

Розроблено 2 проекти індустріальних парків, які презентували міжнародним інвесторам. Херсонський машинобудівний та ХБК, нарешті, отримають нове життя.

Виділено 52 земельні ділянки для розміщення вітрових та сонячних електростанцій загальною площею 991 га. Херсонщина може стати провідним регіоном з виробництва електроенергії.

Легалізували понад 2 тис. суб’єктів підприємництва та більше 10 тис. робочих місць в області. Економіка виходить з тіні, а люди отримують соціальні гарантії.

Досягнуто показника площі зрошуваних земель понад 300 тис. га. Зокрема, відновлено зрошення на площі  26 тис. га у Чаплинському та Каланчацькому районах. Сільське господарство отримує потужний імпульс для розвитку, а селяни – мають доходи.

Завершується добудова дамби на Північно-Кримському каналі в Каланчацькому районі, яка дозволить збільшити кількість зрошуваних земель на 7 тис. га та сприятиме збільшенню виробництва рису.

Розвиток інфраструктури

Відновлено роботи з будівництва мостового шляхопроводу по просп. Адмірала Сенявіна – Залаегерсег у Херсоні. Реалізація цього проекту дозволить поліпшити транспортну розв’язку в обласному центрі, зробити її двохрівневою і врегулює транспортний потік, усунути затори в «години пік» в центрі міста.

Роботи проводяться за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій у розмірі 12 млн 360 тис. грн, з урахуванням співфінансування з місцевих бюджетів у сумі 360 тис. грн.

Проведено роботи з модернізації аеропорту «Херсон», що дозволить збільшити кількість авіарейсів та створити нові напрямки авіасполучення -  на Київ та Єгипет. Загальна вартість проекту складає 98,2 млн грн. Реконструйовано перон та злітно-посадкову смугу на суму майже 50 млн грн. Наступного року буде реконструйовано другу руліжну доріжку та з’єднано її зі злітно-посадковою смугою на суму 14,3 млн грн.

Здійснено ремонт автодоріг за сучасною технологією холодного ресайклінгу з повною заміною асфальтового покриття - вперше на Херсонщині. Зокрема, виконано роботи на ділянках:  М-14 (Одеса - Мелітополь - Новоазовськ); Т-22-01 (Білозерка - Херсон); Р-57 (Олешки - Гола Пристань - Скадовськ); Р-47 (Херсон - Нова Каховка - Генічеськ). Всього в цьому році відремонтовано дороги на 7 важливих ділянках області.

Розпочато будівництво порту (перевантажувальний термінал) ТОВ СП “Нібулон“ та елеватора в м. Гола Пристань. Діяльність порту дозволить створити нові робочі місця, а сума інвестицій в регіон становитиме понад 500 млн грн.

Розвиток туризму

Залучено рекордну кількість туристів протягом туристичного сезону 2016 року - 3,5 млн українських та зарубіжних туристів.

Розроблено 90 нових туристичних маршрутів та залучили до галузі відпочинку 13 туристичних операторів і близько 100 туристичних агентств.

Розпочато відновлення історичних пам’яток Херсонщини, зокрема, Храму Петра Калнишевського у с. Геройське Голопристанського району, історичної пам’ятки «Кам’янська Січ» та інших пам’яток української історії. 

Розвиток соціальної  сфери

Підключено до газопостачання селищ Біла Криниця та Кар’єрне Великоолександрівського району завдяки будівництву підвідного газопроводу високого тиску, що дозволило 196 родинам газифікувати свої оселі.

Збудовано та відкрито нові очисні споруди у с. Чорнобаївка Білозерського району, с. Роздольне Каховського району та смт Наддніпрянське м. Херсон.

Розпочато добудову об’єктів незавершеного будівництва, перепрофілювавши їх під багатоквартирне житло в рамках діючої програми «Власний дім». Це дасть змогу забезпечити жителів області доступним житлом та скоротити незавершене будівництво адміністративних будівель. Так, вже завершено будівництво 42-квартирного будинку та поліклініки на 375 відвідувань в смт Білозерка. Розпочато будівництво 72-квартирного житлового будинку в смт Чаплинка шляхом перепрофілювання незавершеного будівництва райкому партії. Одночасно проводиться підготовча робота з будівництва 80-квартирного житлового будинку в м. Скадовську. В цілому це дало можливість 465 сільським сім’ям поліпшити житлово-побутові умови.

 Розвиток соціально-культурної сфери

Охоплено програмою державних субсидій на житлово-комунальні послуги 54% домогосподарств. У Херсонській області 219429 сімей скористалися цією послугою в зимовий період. Скоротили термін оформлення документів до 15 хв.

З метою зменшення соціальної напруги викликаної підняттям тарифів на житлово-комунальні послуги в  Херсонській області запроваджено практику зустрічей головою обласної державної адміністрації та спеціалістів профільних управлінь і департаментів з населенням для спілкування про субсидії, вирішення проблем з їх оформлення та інших нагальних питань. Такі зустрічі пройшли на центральній площі міста Херсона, в багатьох населених пунктах області. Запроваджена практика внутрішніх виїзних районних колегій, які проводяться місцевою владою і діють в районах області. Влада стає ближчою до кожної людини.

Наймасштабнішим проектом у сфері спорту є будівництво  в області футбольного поля зі штучним покриттям для комплексної дитячо-юнацької спортивної школи. Проект реалізовано за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку на суму майже 6 млн грн, а також співфінансування з обласного бюджету у сумі 661,2 тис. грн. Введення в експлуатацію цього об’єкта дасть можливість додатково залучити до занять футболом до 200 дітей і довести чисельність контингенту спортивної школи до 650 учнів.

Збудовано спортивний майданчик зі штучним покриттям розміром 24*42 у м. Бериславі за сприяння обласної державної адміністрації.

Відкрито центр аграрної освіти у Архангельскому професійному аграрному ліцеї Високопільського району на придбання сучасної техніки та обладнання для створення навчально-практичного центру з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва».

Здійснено ремонт об’єктів соціальної сфери на загальну суму понад 60 млн грн. За рахунок державного фонду регіонального розвитку завершуються роботи з термосанації Палацу молоді і студентів Херсонської обласної ради (капітальний ремонт із утепленням стін, заміною вікон, дверей та вітражів). А також термомодернізація із заміною вікон та дверей восьми дитячих садків області, гімназії в смт Іванівка та Каїрської загальноосвітньої школи (Горностаївський район).

Розбудовано мережу закладів охорони здоров’я для надання первинної медико-санітарної допомоги. Станом на 15 грудня 2016 року функціонує 21 центр первинної медико-санітарної допомоги. З них два створені в звітному році – Кочубеївський 03 січня та Голопристанський 01 липня.

Відкрито 4 пункти постійного базування екстреної медичної допомоги в селах Генічеського, Бериславського, Іванівського та Високопільського районів.        

Безпека в регіоні

Забезпечено Збройним Силам України проведення п’яти загальновійськових навчань на території області.

Організовано виготовлення протитанкових «їжаків» на одному з херсонських підприємств для укріплення кордону з Кримом.

Надано допомогу в розміщенні фортифікаційних споруд лінії оборони на кордоні з Кримом.

Створено більше 20 загонів територіальної оборони у кожному районі Херсонської області та у містах обласного значення. Загальна кількість членів територіальної оборони на Херсонщині становить близько 5 тис. бійців.

Проведено 11 інспекцій прикордонних районів області та КПВВ на кордоні з Кримом для благоустрою та поліпшення сервісу.

Відновлено українське національне радіомовлення на території тимчасово окупованої АР Крим та частині території Херсонської області і розпочато будівництво 150-метрової вежі на території Генічеського району, з якої здійснюватиметься трансляція телевізійного та радіосигналу в Крим. Це реальні кроки до повернення  півострова.

В цьому році запущене тестове мовлення, яке вже ведеться з вежі, арендованої з травня в Укртелекомі. 101,4, 107,8, 105,9 FM – УТ-1, Культура та Промінь вже чути на територіїї Генічеського району та в Криму, якнайменше до Джанкою. Крім того, на УТ-1 існують включення місцевих новин. З вежі, що вже майже добудована на Чонгарі, будуть лунати якнайменше 4 радіоканали та три телевізійних мовника.

Замість досьє: Андрій Гордєєв призначений на посаду голови Херсонської ОДА в квітні 2016 року. До цього часу був народним депутатом від БПП, обраним саме по одному з округів в Херсонській області. Народився в Чаплинському районі Херсонської області, юрист за фаховою освітою. 

Матеріал підготовлено Департаментом з питань внутрішньої та інформаційної політики Херсонської ОДА

Телефони для довідок: 0 552 32 11 04, 22 30 76

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-