У столиці створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни

У столиці створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни

Укрінформ
У Києві, на базі Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни.

Про актуальність проєкту на презентації в Укрінформі розповів президент НАМН, доктор медичних наук Віталій Цимбалюк.

"Наше завдання зараз максимально реабілітувати, адаптувати в медичному, соціальному плані тих, хто воює. Але не менш важливо це робити і для цивільного населення. Сьогодні важливо, також, що майбутнє повʼязано зі здоровʼям жінки, здорові жінки народжують здорових дітей, і з цим повʼязано майбутнє держави. Це не тільки жінки, які беруть участь в бойових діях, але і всі прилеглі районі до зони фронту, де люди страждають від обстрілів, стресів, тому це одне з найважливіших питань", - сказав Цимбалюк.

Як зазначив на презентації проєкту директор Державної установи «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України» Юрій Антіпкін, інститут має великий досвід у лікування розладів жіночого здоровʼя, у тому числі і у жінок, які постраждали від війни, аже фахівці інституту з 2016 року надавали допомогу жінкам у східних областях України, де розпочалася війна. Також, за словами Антіпкіна, фахівці інституту спостерігають жінок, які постраждали в Ірпені, Бучі, жінок, які повертаються з фронту.

Місією та метою проєкту, як додала на презентації голова Опікунської ради Державної установи «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України» Ірина Сисоєнко, є системне покращення стану пацієнток для збереження якості життя, самостійного функціонування, відновлення репродуктивних функцій, досягнення та підтримки на оптимальному рівні фізичних, інтелектуальних, психологічних та соціальних функцій жінок.

За ії словами, Центр розрахований на жінок, які перебували в полоні, мали поранення, жінок-військових, які тривалий час перебували на фронті, і це призвело до погіршення їх здоровʼя, жінок з порушенням репродуктивних функцій, жінок та дівчат-підлітків, переселених з тимчасово окупованих територій.

Напрямки роботи Центру: медико-психологічна реабілітація, нейроендокринна реабілітація, фізична реабілітація, репродуктивна реабілітація.

Читайте також: У Києві відкрили хаб для колишніх військовополонених

Як зазначила Сисоєнко, в перспективі Центр планує співпрацювати з Національною службою здоровʼя в напрямку реабілітації, поки фінансування буде відбуватися за кошти НАМН та міжнародних донорів, соціально відповідального бізнесу.

Загалом, за її словами, в Центрі на базі ПАГу планується створити близько 80-100 стаціонарних ліжкомісць, також передбачена і амбулаторна реабілітація. Потрапити в Центр можна буде як за направленням лікаря, так і за самозверненням.

Наразі триває реконструкція виділених для Центру приміщень. В Інституті розраховують, що Центр повноцінно запрацює через 6-8 місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-