В університеті Шевченка кажуть, що не купували дорогі продукти: Хек по 333 гривні - технічна помилка

В університеті Шевченка кажуть, що не купували дорогі продукти: Хек по 333 гривні - технічна помилка

Укрінформ
При підготовці документів щодо закупівлі продуктів харчування для курсантів фахівці Київського національного університету імені Тараса Шевченка допустили технічну помилку в ціні риби хек.

Про це повідомив ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров під час брифінгу в Укрінформі «Правда про закупівлі послуг з харчування курсантів у КНУ».

«При підготовці документів щодо закупівлі продуктів харчування для курсантів ми припустилися технічної помилки, якої не побачили півтора десятка фахівців університету. При копіюванні у таблиці Excel просто збилась одна цифра. Хеку по 333 гривні не було, і не могло бути», - сказав Бугров.

Він наголосив, що за такою ціною рибу не закуповували. Ректор поінформував, що вже підготовлене звернення до Департаменту ресурсного забезпечення Міністерства оборони України з проханням укласти додаткову угоду на коригування помилково заявленої ціни за цією позицією відповідно до ринкової ціни 93,00 грн.

Він також зауважив, що у Каталозі продуктів харчування університетом одразу було заявлено ще дві позиції щодо хеку замороженого за ціною 123 грн/кг (хек без голови заморожений) та 230 грн/кг (хек, філе заморожене).

Бугров наголосив, що після перевірки Рахунковою палатою Міністерства оборони у 2013 році зауважень до контрактів з університетом немає.

«Навпаки було вказано, що в нас ціни на деякі закупівлі нижчі, ніж у Міноборони. Відділом внутрішнього аудиту університету було проведено перевірку центрів харчування і не виявлено порушень при підготовці документів до закупівель», - сказав ректор.

Він зазначив, що послуги із забезпечення харчування курсантів надають шість їдалень університету, а постачання продуктів здійснює постачальник, який став переможцем у процедурі закупівлі на майданчику Prozorro.

«Ми закуповуємо продукти, готуємо їх. Штат центрів харчування, залучений до харчування військовослужбовців, налічує понад 100 осіб. За актами прийняття виконаних робіт з боку замовника отримуємо компенсацію наших витрат із доданою вартістю. Тобто, це не просто продаж чи закупівля певних продуктів, це виготовлення», - пояснив ректор.

Бугров зауважив, що при формуванні ціни для участі в тендері Центром харчування університету використовуються «Граничні ціни до каталогу продуктів харчування», які розміщено у системі Prozorro. За його словами, зазначені в каталозі ціни сформовані на підставі проведеного фахівцями Міноборони моніторингу вартості продуктів харчування по всій Україні.

Він констатував, що університет – не компанія, основною діяльністю якої є постачання продуктів харчування, що дозволило б зменшити ціни на великих обсягах. У цьому контексті Бугров додав, що університет змушений закуповувати продукцію невеликими партіями за групами товару відповідно до термінів реалізації, оскільки, на відміну від спеціалізованих компаній, він не має великих складських приміщень із вентиляційним та холодильним обладнанням, що відповідає нормам.

Ректор також підкреслив, що вартість продуктів харчування постійно зростає.

«Наприклад, ціна на картоплю, зазначена у каталозі, становить 12,50 грн. Але через зростання її вартості упродовж січня 2024 року такої пропозиції на ринку вже не існує. Останній лот «картопля свіжа» не отримав жодної пропозиції. Не дивно, що картопля за заявленою ціною 3,50 грн у каталозі однієї з приватних фірм, яка виграла тендери Міноборони, після перевірки виявилась непридатною для споживання», - уточнив він.

Бугров наголосив, що університет як цивільна організація закуповує продукцію за ринковими цінами і не має можливості користуватися пропозиціями деяких виробників, щоб купувати напряму продукцію для військових.

Читайте також: Міноборони за чотири місяці заощадило на тилових закупівлях близько ₴3,5 мільярда

Водночас він поінформував, що розрахована вартість триразового одноденного харчування курсанта Військового інституту КНУ становить 151,2 грн: сніданок 35% - 52,92 грн, обід 45% - 68,04 грн, вечеря 20% - 30,24 грн.

Як повідомлялося, інтернет-видання “Наші гроші” з посиланням на систему Prozorro опублікувало матеріал про те, що Національний авіаційний університет і КНУ імені Тараса Шевченка 29 грудня 2023 року уклали з Міністерством оборони України угоди на харчування курсантів у своїх їдальнях за цінами, що значно перевищують ціни решти постачальників продуктів для МОУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-