СБУ заблокувала в Києві вебкамери, які «засвітили» роботу ППО

СБУ заблокувала в Києві вебкамери, які «засвітили» роботу ППО

Укрінформ
Служба безпеки України демонтувала в Києві вебкамери, які транслювали роботу протиповітряної оборони та локації критичної інфраструктури під час повітряної атаки російських військ у вівторок, 2 січня.

Про це повідомила СБУ, передає Укрінформ.

Як уточнили у відомстві, ідеться про дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, щоб шпигувати за Силами оборони України в Києві.

Один із пристроїв був розміщений на балконі багатоквартирного будинку. Місцеве ОСББ використовувало його для моніторингу прибудинкової території. Шляхом хакерського зламу російські загарбники отримали віддалений доступ до управління цією вебкамерою. Проникнувши в налаштування, ворожі спецслужби змінювали кут огляду та під’єднали пристрій до стрімінгової платформи в Ютубі.

У згаданий спосіб загарбники приховано фіксували всю візуальну інформацію в діапазоні роботи камери.

Інший пристрій зовнішнього спостереження СБУ заблокувала в одному з житлових комплексів Києва. Мешканці ЖК використовували його для нагляду за прибудинковим паркінгом. Кіберфахівці з'ясували, що цією вебкамерою ворог віддалено керував для прихованої фіксації прилеглої території, зокрема об’єктів критичної інфраструктури.

Читайте також: Десять секунд на збиття: як працює ППО

Встановлено, що за допомогою двох нині заблокованих камер агресор збирав дані для підготовки й коригування ударів по Києву.

За всіма викрити фактами тривають комплексні заходи для нейтралізації нових спроб російських загарбників вести розвідувально-підривну діяльність через онлайн-камери.

В СБУ додали, що загалом від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну кіберфахівці служби заблокували близько 10 тисяч ІР-камер, які ворог міг використати для коригування ракетних ударів по Україні.

Правоохоронці закликають власників вуличних вебкамер припинити онлайн-трансляції зі своїх пристроїв, а громадян – інформувати про виявлені стріми з таких камер на офіційний чат-бот СБУ.

Громадянам нагадують також про заборону на зйомку й оприлюднення відео- та фотоматеріалів щодо діяльності Сил оборони України і наслідків ворожих обстрілів.

«Публікація таких фото- й відеоматеріалів у мережі «Інтернет» розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону. Санкція статті 114-2 Кримінального кодексу України передбачає покарання за такий злочин у виді тюремного строку до 12 років», – підкреслили в СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, 2 січня російські війська повторили масовану атаку засобами повітряного нападу різних типів, як це було кілька днів тому. Цього разу протиповітряна оборона України знищила 72 із 99 ворожих цілей, зокрема 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал".

У Києві падіння уламків російських ракет зафіксоване на території Солом’янського, Голосіївського, Печерського, Оболонського, Деснянського, Святошинського, Подільського, Дарницького та Шевченківського районів.

У Солом’янському районі столиці внаслідок ракетної атаки сталося загоряння у двох житлових багатоповерхівках. Повідомлялося про двох загиблих і 49 постраждалих, 43 з яких госпіталізували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-