У Києві викрили «детективне агентство», яке незаконно стежило за людьми

У Києві викрили «детективне агентство», яке незаконно стежило за людьми

Фото
Укрінформ
У Києві правоохоронці припинили діяльність фейкового «детективного агентства», так звані працівники якого за грошову винагороду здійснювали приховане стеження за громадянами України та продавали конфіденційну інформацію.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомила у Фейсбуці.

«За процесуального керівництва Святошинської окружної прокуратури міста Києва викрито та припинено діяльність так званого «детективного агентства», учасники якого здійснювали протиправне стеження за громадянами з використанням спеціальних технічних засобів та незаконно збували інформацію з державних та правоохоронних баз даних (ч. 2 ст. 361-1, ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України)», – ідеться у повідомленні.

Встановлено, що фігуранти приховано стежили за людьми шляхом візуального спостереження та відслідкування маршрутів пересування.

До переліку послуг «агентства» також входило надання інформації з баз даних АРМОР, РАЦС, НАІС і АРКАН. Вартість такої «послуги» становила від 600 доларів.

За даними слідства, перевірку потрібних фізичних осіб за наявними базами даних за грошову винагороду здійснювали невстановлені особи, які зловживали своїм службовим становищем. Вони ж передавали отриману інформацію так званому детективу.

У межах розслідування правоохоронці провели низку обшуків, за результатами яких задокументували протиправну діяльність зловмисників.

Одному з фігурантів оголошена підозра у скоєнні злочинів, передбачених наступними статтями Кримінального кодексу України:

ч. 5 ст. 27 (пособництво);

ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї);

Читайте також: СБУ затримала двох приватних детективів, які торгували інформацією з державних баз даних

ч. 2 ст. 361-2 (несанкціоновані перехоплення або копіювання інформації, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, якщо це призвело до її витоку, вчинені особою, яка має право доступу до такої інформації).

Підозрюваному обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх причетних осіб.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні Державне бюро розслідувань викрило так званих приватних детективів, які продавали персональні дані топпосадовців.

Фото: Київська міська прокуратура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-