У столиці тимчасово заборонили створювати нові мурали

У столиці тимчасово заборонили створювати нові мурали

Укрінформ
У столиці введено тимчасову заборону на створення нових муралів до моменту розробки та затвердження Київською міською радою прозорого та відкритого механізму погодження ескізів монументальних розписів.

Таке рішення було прийнято 23 листопада на пленарному засіданні Київської міської ради 75 депутатами, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу

Як зазначила депутатка Київради, ініціаторка проєкту рішення Євгенія Кулеба, чинне законодавство України та нормативні документи місцевих рад наразі детально не врегульовують питання погодження відповідними органами створення муралів на житлових та нежитлових будівлях, інших спорудах.

«З публічних джерел відомо про збільшення випадків порушення правил благоустрою та створення у місті Києві муралів без погодження відповідними органами та мешканцями будинків. Також усе частіше виникає суспільний резонанс у зв’язку з різними поглядами на мистецьку цінність та етичну складову», - зауважила Кулеба. 

Вона підкреслила, що питання важливості збереження культурної спадщини, зовнішнього вигляду будівель та їх інтеграції в архітектурний контекст міста потребує створення чіткого механізму погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів. 

«Відповідно до світової практики, провідну роль у цьому процесі відіграють експертні ради. Попередньо передбачено, що процес погодження ескізів буде включати експертну оцінку, громадське обговорення, отримання дозволу від власників будівлі та отримання інших, передбачених законодавством дозволів та погоджень», – розповіла депутатка.

Читайте також: На Бакоті у Хмельницькій області під час арт-резиденції створили п’ять муралів

Вона додала, що до часу затвердження такого механізму є доцільним ввести тимчасову заборону на погодження відповідними органами створення таких об’єктів.

Як повідомлялося, на будинку з охоронним статусом на Січових Стрільців, 31, що в Шевченківському районі Києва, малюють новий мурал. Щодо нього склали акт про адміністративне правопорушення. Депутатка Київської міської ради Євгенія Кулеба повідомила, що створення муралу на пам'ятці, прибутковому будинку 1903 року, не було погоджено місцевою владою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-