У Києві презентували план заходів до десятиріччя Революції Гідності

У Києві презентували план заходів до десятиріччя Революції Гідності

Фото, відео
Укрінформ
Національний музей Революції Гідності представив цьогорічну програму заходів та соціальну кампанію до Дня гідності та свободи.

Презентація відбулась під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Цього року відзначення десятої річниці особливе. Передусім 10 років - це досить солідна історична дистанція, коли ми можемо вже більш ефективно усвідомити, що відбулося з Україною, з кожним із нас і світом після доленосних подій Революції гідності. З іншого боку, ми розуміємо, що Революція Гідності і російсько-українська війна - це єдиний процес, продовження боротьби українців за цінності, свою історичну пам'ять, свою культурну ідентичність, своє майбутнє”, - сказав генеральний директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

В.о. голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак зазначив, що для України, для національної пам'яті Революція Гідності залишається однією з найважливіших подій сучасної української історії, події, яка фактично утвердила Україну як європейську державу.

“Цей перший ювілей ми відзначаємо в умовах повномасштабного вторгнення. І, очевидно, ця ситуація визначає, що ми зараз не маємо можливості відзначити так, як би ми хотіли”, - додав Тиліщак.

Частиною програми заходів стане проєкт "Територія Гідності у доповненій реальності: музеєфікація пам’яток Майдану", за допомогою якого всі охочі зможуть побачити 10 найвідоміших об’єктів Революції гідності у доповненій реальності - це барикади, елементи наметового містечка, конструкція "Йолки" тощо.

Із 15 листопада 2023 року по 15 вересня 2024 року триватиме конкурс наукових студентських робіт на честь Сергія Кемського - Героя Небесної сотні.

21 листопада з 10:00 до 11:00 - на алеї Героїв Небесної сотні у Києві відбудеться вшанування пам'яті загиблих, молитва за Україну та борців за її незалежність, покладання квітів.

21-26 листопада з 11:00 до 19:00 триватиме “Майдан-форум” у Національному центрі “Український дім”. Впродовж 6 днів у просторі Українського дому діятимуть: виставка “Майдан: народження мрії. Перший бій”, відкритий інтерактивний майданчик, локація з відеохронікою Майдану, кінозала, дискусійний майданчик.

Зокрема, у рамках форуму 21 листопада об 18:30 відбудеться показ фільму “Євромайдан SOS”. 23 листопада об 18:00 - показ фільму “Крим SOS”.

Теми панельних дискусій дискусійного майданчика “Майдан-форум”: “Еволюція революцій”, “Як розповідати світові про Майдан?”, “Механізм і правила протесту на досвіді Євромайдану”, “ Культурна революція на Майдані”, “Меморіалізація та музеєфікація Майдану”, “Встановлення справедливості та правосуддя”.

Крім того, 20-21 листопада в інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану пройде науковий форум “Революція гідності. На шляху до історії”.

Читайте також: Революція Гідності стала стартом входження України до європейської спільноти - Карандєєв

Також 17 листопада стартує соціальна інформаційна кампанія до Дня гідності та свободи. Вона пройде під гаслом “Заряджені гідністю та жагою свободи!”. «Це про усі 10 років після Майдану, також про наші інструменти опору: зброю, техніку, амуніцію і нашу рішучість перемагати», - зазначалося на пресконференції. Гасло розміщуватиметься на провідних телеканалах, у соцмережах, на рекламних площах в Києві та в інших містах України.

“Відзначення десятої річниці - це не лише 21 листопада, або 20 лютого. Впродовж всіх 94 днів відбуватимуться певні важливі події на Території Гідності - тобто в середмісті Києва. Зокрема, триватимуть екскурсії, які організовує Музей Майдану, відбуватимуться презентації видань, освітні заходи”, - додав Пошивайло.

Як повідомлялося, День гідності та свободи відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-