Ексдиректору столичної ритуальної служби повідомили про підозру у розкраданні майже ₴32 мільйонів

Ексдиректору столичної ритуальної служби повідомили про підозру у розкраданні майже ₴32 мільйонів

Укрінформ
Ексдиректору столичної ритуальної служби та його спільниці оголосили підозру у зв'язку з розкраданням майже 32 млн грн.

Про це повідомляє Київська міська прокуратура, передає Укрінформ

“Київською міською прокуратурою повідомлено про підозру колишньому директору Спеціалізованого комбінату підприємств комунально-побутового обслуговування у неодноразовому заволодінні бюджетними коштами територіальної громади м. Києва в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану, а також його спільниці - колишній працівниці зазначеного підприємства, в тому числі в легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3, ч. 4, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209 КК України)”, - йдеться у повідомленні.

Згідно з матеріалами слідства, ексдиректор протягом 2020-2023 років організував механізм розкрадання коштів громади, до якого залучив колишню працівницю підприємства та інших осіб, які наразі не встановлені.

За даними прокуратури, посадовець давав указівки підлеглим вносити до табелів обліку робочого часу неправдиві дані щодо присутності на робочому місці осіб, які формально обіймали посади прибиральників, однак не виконували своїх обов’язків та ніколи не перебували на робочому місці.

Читайте також: Збитки на ₴176 мільйонів: завершили слідство у справі експосадовців Центренерго

На сьогодні слідство встановило 23 особи, на банківські рахунки яких незаконно нараховувались бюджетні кошти, у тому числі під час їх перебування за кордоном.

Банківські картки фіктивних працівників перебували у розпорядженні директора комунального підприємства та його спільників. Упродовж майже 4 років, у тому числі в умовах воєнного стану, учасники схеми знімали з карток кошти через банкомати та розпоряджалися ними на власний розсуд.

Цими злочинними діями територіальній громаді м. Києва завдано збитків на суму майже 32 млн грн.

Під час обшуків отримано докази заволодіння бюджетними коштами, що підтверджено судовими експертизами, заявили у прокуратурі.

Директор ритуальної служби був звільнений з посади 25 жовтня, він визнав вину в інкримінованих йому злочинах та дає викривальні свідчення на інших співучасників. Він уже відшкодував майже 16 млн гривень, повідомили у прокуратурі.

За її даними, спільниця фігуранта, розуміючи подальші юридичні наслідки, після обшуків подарувала своїй дочці дві квартири в Києві та приватний будинок із земельною ділянкою в Київській області. Одну з цих квартир, вартістю близько 4 млн грн, за даними слідства, підозрювана незаконно придбала у лютому 2023 року за кошти, отримані злочинним шляхом.

Прокурор звернувся до суду із клопотаннями про арешт усього зазначеного майна, які слідчий суддя задовольнив у повному обсязі.

Обом підозрюваним обрано запобіжні заходи: ексдиректору КП, який сприяє слідству у розкритті злочинів, - у вигляді особистого зобов’язання, його спільниці - тримання під вартою із визначенням застави у сумі 800 тис. грн, яку підозрювана внесла.

Прокурор не погодився з визначеним розміром застави і подав апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді. Скарга була задоволена, а розмір застави збільшено до 3,2 млн грн, у зв’язку з чим підозрювану знову взяли під варту в залі суду.

Як повідомлялося, 25 жовтня Київський міський голова Віталій Кличко звільнив директора ритуальної служби спеціалізованого комунального підприємства «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» Олександра Голуба. Підставою для звільнення стало неналежне виконання очільником ритуальної служби своїх посадових обов’язків та незадовільна робота.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-