Посадовцю Київтеплоенерго оголосили підозру у розтраті ₴700 тисяч

Посадовцю Київтеплоенерго оголосили підозру у розтраті ₴700 тисяч

Укрінформ
Директору департаменту закупівель комунального підприємства “Київтеплоенерго” повідомили про підозру у заволодінні державними коштами у сумі 700 тис. грн.

Про це Міністерство внутрішніх справ повідомило в Телеграмі, передає Укрінформ.

Підозрюваний забезпечив перемогу в тендері підконтрольному товариству на закупівлю 62 глибинних насосів на загальну суму понад 3 млн грн.

Читайте також: СБУ викрила ділків, які хотіли втридорога продати Міноборони 80 танкових двигунів

Кошти перерахували на рахунки підрядної організації. Ціна обладнання значно перевищувала ринкову. Сума завданих збитків становила близько 700 тис. грн. Їх учасники схеми розподілили між собою.

Посадовцю Київтеплоенерго повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Окрім того, слідчі повідомили про підозру співучаснику злочинної схеми - керівнику комерційної структури за ч. 5 ст. 27 (пособник злочину) та ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Згодом у Київтеплоенерго спростували звинувачення про закупівлю насосного обладнання за завищеними цінами.

Читайте також: В Одесі другий день протестують проти виділення бюджетних коштів на ненагальні потреби

30 серпня працівники Київської міської прокуратури прийшли до комунального підприємства “Київтеплоенерго” у справі щодо закупівлі обладнання для тепломереж за нібито завищеними цінами. Правоохоронці звинувачують одного із посадовців підприємства в порушенні законодавства про публічні закупівлі, ідеться у повідомленні.

Київтеплоенерго зазначило, що у 2020 році проводило закупівлю критично важливого обладнання для роботи системи теплопостачання міста, зокрема насосів, про які йдеться в документах Київської міської прокуратури.

Процедура проводилась відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі” серед трьох учасників, які виявили намір продати підприємству насосне обладнання. Проведення закупівель не передбачало обмеження кількості учасників. За встановленою законом процедурою редукціону (аукціону з пониженням ціни) в автоматичному режимі було визначено учасника з найнижчою ціною.

Отже, участь посадових осіб комунального підприємства в обранні постачальника була неможливою через принципи роботи системи Prozorro. Відповідно до ст. 29 Закону України “Про публічні закупівлі” підприємство не могло обрати іншого продавця, окрім визначеного електронною системою Prozorro, наголосили у Київтеплоенерго.

Читайте також: Резніков - про боротьбу з корупцією: Я можу відсторонити працівника Міноборони, якщо є сумніви

Державна аудиторська служба України (ДАСУ), яка є єдиним уповноваженим органом для проведення перевірок закупівель, провела моніторинг (перевірку) здійснення підприємством зазначеної закупівлі. За результатами перевірки було підтверджено відповідність закупівлі законодавству та правомірність визначення продавця, ідеться в повідомленні.

Отже, ДАСУ підтвердила забезпечення КП “Київтеплоенерго” при здійсненні цієї закупівлі принципів добросовісної конкуренції, об’єктивного та неупередженого визначення продавця, ефективності використання коштів та інших принципів, визначених ст. 5 зазначеного закону.

Київтеплоенерго вважає необґрунтованими звинувачення Київської міської прокуратури, адже всі процедури здійснення закупівель проведені відповідно до вимог чинного законодавства та перевірені державними аудиторами. Підприємство готове надати правоохоронним органам усю необхідну документацію, щоб вони могли переконатись у прозорості та законності проведених закупівель, запевнили в КП.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві судитимуть посадовців, які заволоділи 4 млн грн, виділеними на шкільне харчування.

Фото: МВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-