У Києві презентували барельєф Олени Теліги

У Києві презентували барельєф Олени Теліги

Фото
Укрінформ
У Києві відбулась презентація барельєфа, який присвячений українській поетесі Олені Телізі.

Презентація відбулась під час пресконференції в Укрінформі.

"Ми передаємо цей барельєф на державне зберігання до часу створення Музею імені Олени Теліги в Києві. З цією ініціативою ми вийшли до Президента ще до сторіччя від Дня народження Теліги. Це у 2016 році... Ми працюємо над створенням такого музею, весь час нагадуємо про це Київській міській адміністрації", - сказала почесна голова Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги Ольга Кобець.

Вона зазначила, що такий музей нагально потрібен столиці, і перший експонат у виді барельєфа вже готовий.

Барельєф створив львівський скульптор Федір Василенко.

"Я вам відверто признаюся, ми врятували цей барельєф від того, що його хотіли перехопити у нас представники діаспори в США, які побачивши його у скульптора, просили його передати до США", - зауважила Кобець.

Читайте також: У Луцьку вшанували пам’ять Лесі Українки

Олена Теліга народилася 21 липня 1906 року в Підмосков'ї у родині професора, майбутнього міністра УНР Івана Шовгенова. У жовтні 1941 року, сподіваючись на національне визволення й відродження самостійної України, вона прибула з похідною групою ОУН до окупованого німцями Києва.

У Києві Теліга очолила Спілку українських письменників, редагувала літературно-мистецький журнал "Літаври", організувала пункт харчування для киян, які залишилися в окупації і потерпали від голоду. Навіть під загрозою арешту і смерті поетеса не залишила Київ і боротьбу за Україну. 21 лютого 1942 року на тридцять п'ятому році життя Олена Теліга разом із чоловіком Михайлом Телігою та іншими членами ОУН була розстріляна німецькими окупантами у Бабиному Яру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-