Михайлівський Золотоверхий собор відзначає річницю відновлення

Михайлівський Золотоверхий собор відзначає річницю відновлення

Укрінформ
Михайлівський Золотоверхий собор відзначає 23 роки свого відновлення.

Про це пресслужба Православної церкви України повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначається, на сьогодні Михайлівський Золотоверхий собор має статус кафедрального для предстоятеля ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Новітня історія собору розпочалася з 2000 року. Тоді він був урочисто освячений та відчинив свої двері після понад пів століття руїн і спустошення, спричинених комуністичним режимом.

У 1937 році радянська влада висадила понад 800-літній собор у повітря. До цього були зруйновані дзвіниця й кілька інших споруд монастиря, з бань собору знята позолота, знищений бароковий iконостас.

Святі мощі, стародавні мозаїки і фрески були демонтовані та перевезені до музеїв Москви, Ленінграда й Новгорода. В Україні залишилася мозаїчна фреска «Євхаристія», яку перенесли до Софійського собору, а також деякі смальтові розписи, що потрапили до фондів Києво-Печерської лаври.

"Промислом Божим Михайлівський постав, зокрема і для того, щоби відіграти важливу роль в житті українського народу. З часів відновлення Незалежності почалося відродження цієї давньої святині", — зауважили в ПЦУ.

Українська церква ініціювала збір коштів для відбудови собору, громада зверталася за допомогою до тогочасної влади. Згодом рішення про відновлення Михайлівського Золотоверхого собору, дзвіниці, мурів і брами було ухвалене на найвищому державному рівні.

Першими у 1997 – 1998 роках були відновлені Економічна брама та дзвіниця Золотоверхого монастиря в стилі українського бароко. У подальшому відбулося освячення храму Трьох святителів на другому ярусі дзвіниці, карильйону з дзвонами на третьому ярусі, а згодом – головного відбудованого Михайлівського собору, його центрального вівтаря та бічних приділів – Варваринського й Катерининського.

"Незважаючи на те, що сама будівля собору споруджена в новітній час, для нас це унікальна святиня, це храм майже з тисячолітньою історією, який з волі Божої постав, наче фенікс із попелу, аби продовжувати крізь століття свою славну місію на давніх київських пагорбах", – зазначили в ПЦУ.

Читайте також: Байден зустрівся з Епіфанієм у Михайлівському соборі

Як повідомляв Укрінформ, днями у Михайлівському Золотоверхому соборі митрополит Епіфаній освятив 12 ікон, написаних на бронеплитах від бронежилетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-