Київ відзначає День міста

Київ відзначає День міста

Укрінформ
В Україні в останню неділю травня відзначають День Києва.

Як повідомляє Укрінформ, другий рік поспіль його святкують в умовах воєнного стану.

Офіційно прийнятою датою заснування Києва вважається 482 рік. За легендою, його заснували полянський князь Кий з братами Щеком і Хоривом, а також сестрою Либіддю. Назву місто отримало на честь Кия.

Вперше День Києва відзначили у 1982 році – тоді місту виповнилося 1500 років. Відтоді столиця відзначає свято щорічно.

Цьогоріч до Дня Києва Управління туризму та промоцій та Київський центр розвитку туризму підготували 6 безоплатних екскурсій за трьома маршрутами.

Зокрема, під час екскурсії «Як козаки та магістрат на Подолі жили» можна буде відкрити для себе таємниці середньовічного Подолу та дізнатися про традиції Київського самоуправління.

Екскурсія «Провулками київського Кудрявця» ознайомить з літописними місцями Києва та творіннями багатьох видатних киян – архітекторів, художників, письменників та акторів, що мешкали в цій місцевості у різні часи.

Учасники екскурсії «Київ незвичний – від минулого до сьогодення» зможуть відкрити для себе незвичні місця Києва та історії про людей, які з ними пов’язані.

Крім того, у парку імені Тараса Шевченка відкрилася фотовиставка «Київ учора та сьогодні: подорож у часі». На виставці поруч зі світлинами Києва кінця 19-го – початку 20-го століть представлені ці ж локації, тільки у сучасному вимірі. Перші фото – із фондів Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву. Друга частина кожного стенду – із колекції «Вечірнього Києва» (КП «Київінформ»).

Читайте також: Кличко привітав Київ з днем народження

Жителі та гості столиці також можуть відвідати живі виступи та ярмарки у Kureni, ярмарок народного мистецтва в Музеї Івана Гончара, виставки та майстер-класи для дітей у Музеї історії Києва, концерт солістів Національного будинку музики.

Охочі зможуть вирушити у кіноподорож вулицями улюбленого міста від кінотеатру "Жовтень".

Генштаб привітав столицю.

"Жодна сльоза та крапля крові Києва та України не пролиті даремно! Ворога буде покарано! Києве - ти обов'язково переможеш, як і робив це завжди над усіма ворогами протягом більше ніж 1500 років! З Днем народження - Києве!" - йдеться у привітанні.

Як зазначається, у день свого народження Київ вдячний усім містам-столицям країн, які з початком широкомасштабного вторгнення РФ відкрили свої кордони для мільйонів громадян України, які знайшли там тимчасовий захист від бомб, ракет і смертельної деструкції, яку несе під облудними та брехливими словами рашистський режим.

У Генштабі наголосили, що Київ назавжди задокументував та закарбував для наступних поколінь українців, світу та майбутніх судів злочини Кремля на суверенній, недоторканній, незалежній території України.

"Київ виборює право України на полях бою та дипломатії продовжувати бути незалежною державою і право українського народу на гідне творче буття у гроні рівних в Євроатлантичній родині народів. Київ пише майбутні вироки кремлівському режиму, який відповість за всі болі, вбивства, зґвалтування, знущання, тортури, страждання безневинних людей, грабунки та руйнації, завдані Російською Федерацією", - підкреслює Генштаб.

Також зазначається, що Київ дієво наближає перемогу України та створює умови для міжнародної кримінальної відповідальності вищого військового і політичного керівництва росії та російських військовослужбовців за скоєння воєнних злочинів.

Читайте також: Почесні кияни: поряд з Патоном, Джамалою і Джонсоном не має бути Брежнєва

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов привітав жителів й гостей столиці із Днем Києва, а також зазначив, що своїми обстрілами росіяни продовжують демонструвати свої дві основні «чесноти» – тупість і впертість.

«З Днем Києва! Ми тебе любимо, наше кохане і мужнє місто. P.S. О 5:30 переглянув ранкове оперативне зведення і тільки здивовано похитав головою. росіяни продовжують демонструвати свої дві основні «чесноти» – тупість і впертість у різних їх варіаціях», - написав Данілов у Твіттері.

Начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко у День Києва заявив, що докладатиме максимум зусиль аби столиця була захищеною та квітучою.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у День Києва назвав столицю душею та центром тяжіння країни.

«Сонце знову над Києвом попри жахливу ніч. Над вічним містом і сьогодні його День», - зазначив Ткаченко у Телеграмі

За словами Ткаченка, для нього Київ не просто рідне місто, це - душа та центр тяжіння країни. І він має кілька образів.

«Сивий дід, який сидить в Ботанічному саду біля Видубичів та, напевно, бачить перед очима сотні років величі, страждань, поразок, перемог та знає майбутнє. Перед ним - Дніпро, який обіймає своєю силою лівий та правий береги та надає натхнення. Малий хлопець, який мчить на самокаті по ЯрВалу. Та інший такий же на Відрадному чи десь на Троєщині. Чарівна пара з малими дітьми у київських парках. Вулик сотень тисяч талантів, які працюють нестямно та люблять каву, бо кількості цієї кави в рідному місті позаздрить Рим. Софія, яка зі своєю Орантою закриває небо над Києвом», - написав Ткаченко.

Він також згадав «рідний жовтий корпус Київського університету та інших вишів, де киплять думки та відкриття» та улюблений Поділ «з характером, відкритим до пригод та повним цінностей демократії».

«Театри, музеї та кіностудії, переповнені прем'єр, історій та емоцій. Вже не кажу про наше вміння в Києві готувати все що завгодно на будь-який смак та будь-де, бо любимо гостей. Не тих, звичайно, які і цієї ночі не давали нам спати та тримали в напрузі наших дітей. Бо їм місце - в пеклі. А наше місто - з розряду вічних», - наголосив Ткаченко.

Дружина Президента Олена Зеленська у привітанні до Дня Києва заявила, що завдяки загартованими, мов метал, киянам Київ залишається непохитний.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак привітав жителів столиці з Днем Києва.

«Київ вистояв. Київ - сильний та потужний. Київ - український. Атаки росіян провалюються. Столиця продовжує жити, а люди цього міста - творити. Затишні вулиці, що зберігають нашу історію. Вітаю киян з Днем міста», - зазначив Єрмак.

Він додав, що Україна переможе, історична справедливість обов‘язково буде відновлена.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс у День Києва звернулася до жителів столиці українською мовою, відзначивши їхній оптимізм і віру у перемогу.

«Я рада, що попри нескінченні обстріли та зимову темряву кияни зберігають оптимізм і вірять у перемогу», – сказала посол.

Міністр оборони України Олексій Резніков привітав Київ, «місто вільних і сміливих», з днем міста у Твіттері.

«Сьогодні ми святкуємо День Києва! Київ, місто вільних і сміливих людей, став символом незламності українського духу та невдалих імперських амбіцій Кремля», – написав Резніков.

У дописі він також згадав нічний обстріл столиці з боку Росії у ніч на 28 травня, зазначивши, що Київ стоїть міцно.

«Вони (росіяни – ред.) не взяли тебе (Київ – ред.). Вони не змогли залякати тебе за 459 днів. Вони зазнають поразки», – додав міністр.

Наприкінці допису Резніков розмістив привітання : «З днем народження, Києве!».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-