У Києві затримали «фіксера» російського ЗМІ

У Києві затримали «фіксера» російського ЗМІ

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала киянина, який допомагав російській федерації створювати та поширювати фейки про війну, зокрема про суспільно-політичну обстановку в Києві.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Встановлено, що зловмисник позиціонував себе як "фіксер" і дистанційно співпрацював із редакцією прокремлівського інформаційного агентства "Бел.ru", офіс якого знаходиться на території Бєлгородської області рф.

Фігурант передавав російським "журналістам" вигадану й викривлену інформацію про події в Україні, зокрема про нібито загострення внутрішньої обстановки у Києві після російських ракетних ударів по місту.

Читайте також: На Вінниччині затримали доньку колишнього гауляйтера Чорнобаївки

Також зловмисник публічно підтримував дії російських загарбників і заперечував їхні злочини в Бучі, Ірпені та Ізюмі.

За даними слідства, дезінформацію, отриману від фігуранта, представники "Бел.ru" використовували для підготовки фейкових новин про війну. Свої антиукраїнські наративи він також оприлюднював на власних сторінках у соціальних мережах, зокрема й у заборонених в Україні.

Лінгвістична експертиза підтвердила факти підривної діяльності зловмисника. Під час обшуків правоохоронці виявили в нього комп’ютерну техніку й мобільний телефон з доказами злочинних дій.

Читайте також: У Києві затримали чоловіка, який кинув у людей гранату

Чоловікові оголошена підозра за ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф в Україні, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ зібрала доказову базу на колишню вінницьку журналістку Юлію Тарапату, яка нині є заступником головного редактора видання "Вечірня москва".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-