У Києві презентували результати проєкту «100 вчинків відповідальних громадян»

У Києві презентували результати проєкту «100 вчинків відповідальних громадян»

Укрінформ
У Києві презентували список «100 вчинків відповідальних громадян» у категоріях: країна, громада, планета, робота, безпека, соціум, розвиток, сім'я та здоров'я.

Проєкт презентував Центр демократії та верховенства права в Укрінформі.

«Коли ми говоримо про відповідальність, то здається, що це має бути якийсь масштабний проєкт. Але наша ідея в тому, що відповідальний вчинок доступний кожному: зателефонувати батькам, запитати про їхнє здоров'я, надягнути маску, пристібнути пасок безпеки, прочитати конституцію, голосувати, знати своїх депутатів та їхні біографії - це все відповідальні вчинки. Це кожному під силу», - зазначила директорка Центру демократії та верховенства права Олеся Холопік.

Експерти розповіли, що список складається з дев'яти категорій: країна, громада, планета, робота, безпека, соціум, розвиток, сім'я та здоров'я.

«Поняття відповідальності трактується по-різному. Але це не про покарання. Відповідальність - це моральність, людяність, орієнтир, закладений у кожній людині. Наша місія полягала в тому, щоб показати, що ми всі люди, і все, що в нас є людське, - надзвичайно цінне», - зауважила керівниця проєкту «100 вчинків відповідальних громадян» Надія Шувар.

За її словами, список передбачає не лише активні вчинки, а й утримання від певних дій. Зокрема, відповідальна людина утримається від «пхання поза чергою, від публікації інформації з неперевірених джерел».

Шувар підкреслила, що відповідальність не прив'язується ані до віку, ані до професії.

Читайте також: В Україні стартувала інформаційна кампанія «Не додавай роботи» - про дотримання ПДР

Експерти також повідомили, що проєкт підтримали амбасадори з 19 міст України. У межах ініціативи було проведено 21 воркшоп, де навчали втілювати відповідальні вчинки на практиці.

За словами керівниці проєкту, шлях до відповідальності починається з малих кроків. Зокрема, у свій ТОП-3 вчинків, які допоможуть стати відповідальною особистістю, Шувар внесла дбайливе ставлення про своє фізичне та психічне здоров’я, навчання дітей людяності, самостійності та цілеспрямованості, а також відмову від продажу свого голосу на виборах.

Читайте також: В Україні запрацювала «Школа протидії дезінформації» для держслужбовців

Як повідомлялося, у 2021 році команда Центру демократії та верховенства права запустила проєкт «100 вчинків відповідальних громадян». У його межах було визначено понад 1000 відповідальних вчинків, із яких надалі сформувався список із сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-