У Центрі крові встановили обладнання довготривалого зберігання компонентів крові

У Центрі крові встановили обладнання довготривалого зберігання компонентів крові

Фото, відео
Укрінформ
У Київському міському центрі крові встановили обладнання довготривалого зберігання компонентів крові, зокрема еритроцитів, та рідкісних груп крові.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, обладнання встановлено в межах проєкту “Смілива кров”, який реалізується Міністерством охорони здоров’я, Київською міською державною адміністрацією та компанією Parimatch Ukraine.

"Зараз відбувається процес передачі змонтованого готового обладнання. Йдеться про певний технологічний цикл. Від наявності еритроцитів буде залежати якість надання меддопомоги пораненим, ефективність меддопомоги у складних випадках. Для нас важливо, щоб такі можливості були, і особливо в містах мільйонниках. Йдеться про 30-річний період, в який ми можемо зберігати рідкісні групи крові. Цей термін є тривалим, але і дозволяє мінімізувати потребу в рідкісних групах крові", - сказав на презентації проєкту заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він додав, що таке довготривале зберігання є складним технологічним процесом, наразі відбувається навчання персоналу, в подальшому МОЗ розглядає можливість масштабувати цей проєкт на рівні областей.

У Київському центрі крові встановили обладнання довготривалого зберігання компонентів крові / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

У коментарі Укрінформу Ігор Кузін додав, що встановлене обладнання обсягом 400 л. У подальшому розглядається питання поширити проєкт на всі міста-мільйонники країни, де найчастіше виникає потреба в запасах крові.

Читайте також: З Литви в Україну відправили понад шість тисяч пакетів для крові

Обладнання дає змогу зберігати рідкісні групи крові впродовж 30 років. Можливе зберігання такого компоненту крові, як еритроцити, який у звичайних умовах зберігається до 48 годин. Також стає можливою оперативна логістика за найскладніших умов, наприклад у місця бойових дій, для рятування військових і цивільних.

Партнером проєкту, який придбав необхідне обладнання та видаткові матеріали, виступила компанія Parimatch Ukraine. Як сказав на пресконференції директор із взаємодії з органами державної влади компанії Parimatch Ukraine Микола Тимощук, від початку повномасштабного вторгнення компанія перерахувала на потреби ЗСУ, волонтерські ініціативи понад 300 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-