У Києві демонтували пам’ятник Ватутіну

У Києві демонтували пам’ятник Ватутіну

Фото, відео
Укрінформ
У Києві у Маріїнському парку демонтували пам’ятник радянському воєначальнику Миколі Ватутіну, його, як і пам’ятник льотчику Валерію Чкалову, що демонтували 8 лютого, перенесуть до Музею авіації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

«Відповідне рішення ухвалила робоча група з вивчення питань усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією та культурою росії та срср, із публічного простору міста Києва», - ідеться у повідомленні.

У Києві демонтували пам’ятник Ватутіну / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

За словами голови робочої групи, заступника голови КМДА Володимира Прокопіва, «робота міської робочої групи ефективна завдяки небайдужій громадськості, яка активно бере участь у дерусифікації нашого міста та бореться із залишками пам’яток комуністичних часів. За пів року ми досягли значного прогресу і скоро завершимо процес декомунізації та дерусифікації у Києві».

«Нарешті ми дочекалися всіх юридичних погоджень та на абсолютно законних підставах зносимо сьогодні пам’ятник радянському воєначальнику, генералу армії та герою радянського союзу Миколі Ватутіну. Хто він такий, можна багато сперечатися, але, думаю, що всі погодяться з тими людьми, котрі ще у 2017 році написати на цьому постаменті слово «кат», – зазначив Прокопів.

Читайте також: У Дніпрі демонтували пам'ятники Горькому й Чкалову

Заступник голови КМДА додав, що за останні роки було близько десятка спроб зруйнувати або пошкодити пам’ятник.

«Окрім того, три роки тому була петиція на сайті Київської міської ради про демонтаж цього пам’ятника, і вона дуже швидко набрала понад 10000 голосів. Що теж говорить про волю киян. Процес прибирання таких пам’ятників із публічного простору не відбувається так швидко, як нам хотілось би, але ми, на відміну від росії, – правова держава, де поважають закони, тому нині, коли ми маємо на це юридичне право, ми прибираємо залишки тоталітаризму з публічного простору столиці», – підкреслив заступник голови.

Демонтаж пам’ятника здійснив Департамент міського благоустрою КМДА. 

У роботах були залучені десять фахівців та два види великогабаритної техніки.

У КМДА нагадали, що Ватутін – один із 4-х командувачів, що загинули у роки німецько-радянської війни. Він брав активну участь у війні проти залишків армії УНР, повстанців Холодного Яру, доля яких склалася трагічно. Найбільше Ватутін «прославився» під час Другої світової війни. Його невміле, а інколи просто вбивче керівництво військами (а він командував у тому числі й фронтами), призводило до величезних втрат серед особового складу.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці 8 лютого демонтували пам’ятник радянському льотчику Валерію Чкалову, який був розташований на розі вулиці Олеся Гончара та вулиці Михайла Коцюбинського у Шевченківському районі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-