У столиці презентували план заходів до Дня Гідності та Свободи

У столиці презентували план заходів до Дня Гідності та Свободи

Фото
Укрінформ
Програма заходів до Дня Гідності та Свободи, який відзначатиметься 21 листопада, ґрунтується на осмисленні Революції Гідності, Помаранчевої революції та Революції на граніті у контексті повномасштабного вторгнення.

Про це йшлося під час пресконференції "Оголошення плану заходів до Дня Гідності та Свободи", що відбулася в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Ми не формалізуємо відзначення лише в ці дні. ...Маємо максимально наближувати події 1990 р., 2004 р. та 2014 р. до громадян. Ці мирні спротиви ставили конкретну мету: зміна України, реформа, об'єднання суспільства, соціальна відповідальність суспільства. Це все закладено не в певних датах, це має бути робочим процесом упродовж року", - зазначив генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції гідності Ігор Пошивайло.

Він оголосив план заходів до Дня Гідності та Свободи.

"Теза цьогорічного відзначення звучить як "Революція Гідності - це перший переможний бій цієї війни". Також ми пропонуємо гасло соціальної кампанії: "Вистояли на Майдані - переможемо у війні!" Її промоційний ролик можна буде побачити на телеканалах 21 листопада. І традиційно наш музей заохочує українців долучатися до флешмобу "Бути Гідним", аби підтримати традицію, започатковану в перші роки відзначення цього свята, й поділитися власними враженнями й спогадами про цю подію", - зазначив Пошивайло.

За його словами, тематичні заходи розпочнуться 15 листопада. Відкриє їх публічна дискусія "Майдан, війна, свобода: еволюція соціального спротиву", у якій візьмуть участь як учасники Майдану, так і українські історики й громадські діячі. На 17 листопада запланований форум "Революція Гідності: на шляху до історії" за участю зарубіжних спікерів, а також дискусія на тему "Перспективи розслідування справ Майдану в умовах повномасштабної війни".

Читайте також: В Україні розробляють церемоніал вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні

Крім того, 17 листопада відкриється виставка "Щоденники екстреміста" художника Олексія Белюсенка, а на 19 листопада запланована екскурсія "Місцями Революції гідності".

Гендиректор Музею Майдану зазначив, що 21 листопада передбачається об 11:00 покладання квітів та міжконфесійний молебень, за годину буде презентована виставка "Війна за ідентичність. Сила опірності культури" у галереї мистецтв "Лавра", яка порушуватиме питання про українську культуру як окрему ціль окупанта. Запланована також панельна дискусія, на якій будуть присутні учасники трьох мирних революцій.

Під час пресконференції експерти наголошували, що День Гідності та Свободи є ключовим в історії України, оскільки уособлює цивілізаційний вибір українців на користь європейських цінностей і шляху свободи, що поетапно втілювався у Революції на граніті 1990 р., Помаранчевій революції 2004 р., й Реводюції Гідності.

"Суспільство довело, що вибір європейських цінностей та питання нашої свободи є ключовим для українців у минулому, сьогодні й для наших наступників. Тому вибір наших громадян став ключовим для дезорганізації задумів ворога, який сподівався "взяти Україну за три дні", - зауважив в.о. голови Українського інституту національної пам’яті Максим Ярмистий.

Водночас заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва зауважила, що виходячи з аналізу історії, "ми розуміли, що рано чи пізно ця битва мала відбутися".

Керівник експертної групи взаємодії з громадськими об’єднаннями та розвитку ветеранського руху Директорату громадської ідентичності та ветеранського розвитку Ганна Демиденко додала, що попри війну необхідно проводити комплексні заходи, оскільки "ми маємо будувати платформу, на якій після перемоги ми могли представити наступникам історичну пам'ять про ці події".

День Гідності та Свободи відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

Фото: Геннадій Мінченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-