У Києві відбувся патріотичний забіг до Дня пам’яті захисників України

У Києві відбувся патріотичний забіг до Дня пам’яті захисників України

Фото
Укрінформ
Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України» до Дня пам'яті захисників, який відзначають 29 серпня, відбувся в Києві.

Про акцію, проведену Національним музеєм Революції Гідності та партнерами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Києві відбувся патріотичний забіг до Дня пам’яті захисників України / Фото: Богдана Пошивайла, Музей Майдану

На Труханів острів на Дніпрі, що навпроти центральної частини Києва, зібралися близько сотні людей: рідних героїв, активістів, музейників. Зокрема, акцію підтримали два сини начальника київського відділу Міністерства у справах ветеранів Володимира Примаченко із позивним «Херсон», який загинув, обороняючи Донеччину. Також серед бігунів були й дві доньки загиблого кіборга й учасника Революції Гідності Руслана «Багдада» Боровика.

Як зазначила завідувачка просвітницько-організаційного відділу Музею Майдану й членкиня Оргкомітету забігу-2022 Ольга Савенок, яка долучилася до подолання дистанції, у її планах підтримати 10 героїв – «дітей батьків, із якими познайомила війна». Сьогодні вона пробігла 2 км за загиблого Костянтина Свінціцького, із родиною якого познайомилася просто на кладовищі. Батьки героя були присутні на заході – прийшли підтримати її ініціативу.

«Забіг з ушанування героїв об’єднує націю, сприяє патріотичному вихованню та підвищенню рівня громадянської активності й готовності захищати Батьківщину від ворога», - наголосила Савенок.

Цьогоріч акція позиціювалася як онлайн-захід, а сам забіг не прив’язаний безпосередньо до 29 серпня - Дня пам’яті захисників. Усі охочі можуть обрати прийнятну для себе дату, включно до 25 вересня, щоб подолати дистанцію у 2, 5 або 10 км. Аби долучитися до заходу, необхідно зареєструватися задля отримання індивідуального номера бігуна. Вийти на забіг можна як індивідуально, так і колективом, однак дотримуючись заходів безпеки, зокрема, зважаючи на повітряну тривогу, наголошує оргкомітет.

Під час реєстрації учасник має вказати ім’я героя, якого бажає вшановувати: охочі можуть визначитися самостійно або звернутися до організаторів по допомогу.

Також Музей Майдану закликає ділитися світлинами із забігу під хештегом #БіжуЗаГероя_2022 та #забіг2022, а також історіями про героїв, яких підтримали учасники.

«Українське суспільство має знати й пам'ятати, завдяки кому ми сьогодні маємо можливість жити та працювати», – підкреслила головний тренер Національної ради спортивної реабілітації захисників України Наталя Крушинська.

Спортивний захід започаткували у 2018 році батько загиблого героя російсько-української війни, "кіборга" Олексія Дурмасенка Олег Дурмасенко, а також Таїсія Братасюк та Дмитро Примаченко. Нині захід відбувається і в інших країнах, зокрема, відомо про зареєстрованих учасників із Франції та Італії.

Цьогоріч перший комеморативний забіг відбувся в Чехії на День Незалежності України й зібрав понад 70 учасників, які пробігли центральними вулицями міста Турнов, ушановуючи героїв України.

«Разом подолані кілометри – це пам'ять про мужність і героїзм учасників Революції Гідності та російсько-української війни, підтримка військовослужбовців і родин героїв, наш вияв вдячності їм», - наголошують організатори.

Акцію підтримали, зокрема, Міністерство у справах ветеранів, Міністерство молоді та спорту, Департамент молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради. Також до ініціативи долучилися представники ГО "Славетні епохи України", Київський міський Палац ветеранів, Центр реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС, Київський міський центр допомоги учасникам АТО", ГС "Національна рада спортивної реабілітації захисників України", ГО "Об'єднані війною. 90 батальйон", ГО «Українська асоціація інвалідів АТО».

Як повідомляв Укрінформ, реєстрація на участь у забігу почалася 27 липня і триватиме до 19 вересня. Онлайн-забіг учасник може пробігти до 25 вересня.

Минулого року участь у забігу взяли близько семи тисяч українців у всіх областях. Цього року очікують, що учасників буде ще більше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-