Жертвою DeepFake Кличка також став і мер Відня

Жертвою DeepFake Кличка також став і мер Відня

Укрінформ
Жертвою зловмисників, які з допомогою технології DeepFake видавали себе за мера Києва Віталія Кличка, став слідом за очільниками Берліна та Мадрида і бургомістр Відня Міхаель Людвіг.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Tвітері заступник головного редактора Bild Пол Ронцгеймер, посилаючись на відповідний коментар Кличка.

"Не було розмови з мером Відня", - процитував Кличка німецький журналіст.

За словами Ронцгеймера, протягом усієї розмови, яка мала місце минулого тижня, мер Відня не запідозрив, що спілкується з несправжнім Кличком. Журналіст також поширив фотографію з офіційного пресрелізу віденської мерії про проведену розмову, на якій видно за робочим столом Міхаеля Людвіга та співрозмовника на екрані, схожого на Кличка.

Новина про відеоконференцію між Людвігом та Кличком була опублікована на сайті віденської мерії 22 червня. У ній йшлося про те, що мер Відня запевнив очільника Києва у продовженні підтримки австрійською столицею українців – як у Відні, так і в Україні шляхом доставки допомоги. Зокрема, Людвіг запевнив у створенні належних умов для перебування в місті вимушених переселенців з України, у тому числі в освітній сфері та у доступі до ринку праці. Новина була розміщена за наступним посиланням і була доступна щонайменше до обіду суботи, 25 червня. Наразі новину вже видалено. Також видалено дописи на сторінках мера Відня у соцмережах про "розмову з Кличком".

Як повідомляє в суботу Австрійське агентство преси (АРА), у мерії Відня у відповідь на запит про коментар визнали, що, вочевидь, стався "серйозний випадок кіберзлочинності". "Не було жодних ознак того, що розмова була не зі справжньою людиною і щось могло б викликати сумніви", – заявили у мерії. Було вказано на те, що стався випадок "цифрової війни", спрямованої на підрив довіри до політики та дискредитацію України та її прихильників.

Також заступник головреда Bild опублікував у своєму Твіттері відеокоментар від мера Києва, у якому Кличко німецькою мовою говорить про те, що "багато мерів у Європі поспілкувалися з несправжнім Кличком, який говорив абсурдні речі". Кличко вказав на те, що потрібно бути уважним, підкреслив, що офіційні розмови можуть організовуватися лише через офіційні канали у Києві. Крім того, як додав мер Києва, під час спілкування з англо- чи німецькомовними співрозмовниками він не потребує перекладача.

Як стверджує Ронцгеймер, зловмисники писали в мерії Відня, Мадрида та Берліна під час організації відеоконференцій з пошти, зареєстрованої на безкоштовному українському сервісі ukr.net: mayor.kyiv@ukr.net.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю нібито від імені Кличка мерам кількох європейських столиць з фальшивої поштової адреси розіслали запити на спілкування через ZOOM. "Оскільки наші друзі реагують оперативно і підтримують нас, мери Берліна та Мадрида погодилися на розмову. І за допомогою технології DeepFake з ними говорив зловмисник, видаючи себе за Кличка", - повідомив мер Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-