Інститут нацпам'яті дав рекомендації щодо перейменування вулиць Києва

Інститут нацпам'яті дав рекомендації щодо перейменування вулиць Києва

Укрінформ
Український інститут національної пам’яті підтримує перейменування у Києві об'єктів, назви яких пов’язані з державою-агресором і комуністичним тоталітарним режимом, та водночас закликає не допустити знищення пам’яті про значущі для країни й столиці історичні постаті й події.

Про це повідомляє пресслужба УІНП, передає Укрінформ.

«Інститут національної пам’яті підтримує перейменування назв, які пов’язані з державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами. Водночас ми вважаємо, що ця важлива зміна не може відбуватися поза консультаціями з експертами та діалогом з громадою. У цьому процесі важливо не допустити знищення пам’яті про справді значущі для України й Києва історичні постаті та події», - застерігають в УІНП.

Там повідомили, що в офіційному листі Київській міській військовій адміністрації та міськраді надали рекомендації щодо процесу перейменування й тих назв вулиць, які доцільно зберегти.

Читайте також: Ткаченко назвав «ключовий момент» у знесенні пам’ятників та перейменування вулиць

Зокрема, УІНП пропонує провести перейменування у три етапи. На першому – перейменувати понад 20 об’єктів, які вже пройшли громадські та експертні обговорення та рекомендовані Комісією з питань найменувань. На другому – перейменувати об’єкти, що стосуються географічних назв, пов’язаних з росією та республіками колишнього СРСР. Третій етап доцільно провести на основі списку, оновленого у співпраці з фахівцями Комісії з питань найменувань.

Крім того, УІНП надав перелік із 31-ї назви, які рекомендує зберегти. Вони пов’язані з людьми, які зробили важливий внесок в українську чи світову культуру, були прихильними до України, боролися з тоталітарними режимами чи зазнали від них переслідування. Водночас якщо на честь якоїсь постаті з цього списку було названо декілька об’єктів топоніміки Києва, пропонується зберегти лише одну назву. Також деякі назви з цього переліку пов’язані з поневоленими росією народами.

Читайте також: У Хмельницькому перейменували 45 вулиць

Як зазначається, окрема ситуація з вулицями Білоруська та Мінська: з одного боку, білорусь є союзницею держави-агресора, з іншого – в іноземному легіоні Україну захищає значна кількість білоруських добровольців. «Відтак, ми додали ці назви до переліку назв, які пропонуємо зберегти, щоб звернути на них увагу, проте вважаємо прийнятною певну видозміну, наприклад перейменування на честь білоруських добровольців. Крім того, таких найменувань не повинно бути багато – якщо залишається вулиця Мінська, то станція метро має бути названа інакше», - вважають в УІНП.

Інститут також додав до листа список осіб, організацій та подій, підготовлений ГО «Історична правда» та істориком Вахтангом Кіпіані, на честь яких можна здійснити перейменування.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Українським інститутом національної пам’яті оприлюднили рекомендації для органів місцевої влади щодо демонтажу пам’ятників та перейменування вулиць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-