У Києві вшанували пам’ять Олени Теліги та інших патріотів, розстріляних в Бабиному Яру

У Києві вшанували пам’ять Олени Теліги та інших патріотів, розстріляних в Бабиному Яру

Укрінформ
У Бабиному Яру відбулися заходи з ушанування пам’яті поетеси, громадської діячки Олени Теліги та її побратимів, членів ОУН, розстріляних тут німцями 21 лютого 1942 року.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, заходи розпочалися біля Пам'ятного хреста, де представники УПЦ та УГКЦ провели панахиду за загиблими тут 80 років тому борцями за волю України, а продовжилися біля пам’ятника Олені Телізі.

«80 років тому в Бабиному Яру від рук німецьких окупантів загинула визначна діячка Організації українських націоналістів, відома поетеса Олена Теліга, а також було розстріляно учасників похідних груп ОУН. Олена Теліга разом із побратимами прибула до окупованого німцями Києва у жовтні 1941 року, а вже в лютому 1942-го вона загинула. Фактично за 2,5 місяця українські націоналісти на чолі з Телігою відродили українське життя у Києві. За короткий час тут було налагоджено існування всіх українських інститутів, які в тих умовах можна було налагодити», - зазначив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Читайте також: У Миколаєві пам’ять жертв Голокосту вшанували молитвою та хвилиною мовчання

Він розповів, що у Києві накладом понад 60 тисяч примірників виходила газета «Українське слово». Теліга очолила Спілку українських письменників. Була створена політична інституція – Українська національна рада як передпарламент майбутньої української держави. Українські націоналісти взяли на себе обов’язок налагодити життя Києва, який помирав від холоду і голоду, - вони доставляли сюди дрова і продукти. Така активність не могла бути довго не поміченою окупантами, відбулися арешти, Олену Телігу відвезли до в’язниці, а потім розстріляли у Бабиному Яру.

«Сьогодні, коли ми згадуємо подвиг Олени Теліги, маємо пам’ятати важливий урок, який дала нам ця молода, тендітна, талановита жінка. Коли над нею нависла реальна небезпека, до Києва повернувся фактичний керівник ОУН на українських землях Олег Ольжич і попросив її покинути місто. Вона категорично відмовилася виконати наказ. І не тільки вона одна – жоден учасник похідної групи не покинув Київ», - підкреслив Червак.

Читайте також: Україна закликає об’єднати зусилля у боротьбі з антисемітизмом і ксенофобією

У масовому заході під українськими прапорами взяли участь представники органів державної влади, духовенства, громадських організацій, наукових та навчальних закладів, пересічні громадяни. Вони поклали квіти і запалили лампадки біля Пам’ятного хреста та пам’ятника Олені Телізі.

Літературно-музичну частину заходу організувала і провела громадська спілка "Творче патріотичне об'єднання "Музичний Батальйон".

 Фото з архіву «Вечірнього Києва»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-