Активісти під КМДА вимагають надати садибі Барбана охоронний статус

Активісти під КМДА вимагають надати садибі Барбана охоронний статус

Укрінформ
Учасники акції під стінами Київської міської державної адміністрації вимагають надати садибі Барбана статус нововиявленої пам'ятки архітектури та розпочати процедуру надання їй статусу пам'ятки архітектури та історії.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в акції беруть участь мешканці вулиці Обсерваторної та прилеглих до неї вулиць історичного ареалу Києва, небайдужі кияни. Загалом зібралося наразі близько пів сотні людей.

Активісти принесли плакати "Не руйнуй. Реставруй!", "Врятуймо Садибу Барбана!".

Ініціативна група «Садиба Барбана» занепокоєна через те, що за 5 місяців після того, як забудовник пошкодив частину садиби Барбана, а РНБО ухвалила рішення про її відновлення та про внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток, рішень щодо відновлення садиби досі немає.

Читайте також: Столична влада планує надати садибі Барбана охоронний статус

Крім цього, активісти заявили, що Шевченківський районний суд задовольнив позов фірми "Агентство столичних повідомлень" та зняв арешт на садибу Барбана.

"Це створює надзвичайно небезпечну ситуацію для будівлі – її можуть знести в будь-який момент. І вже зараз забудовник має намір поновити роботи", - наголошують активісти.

Вони вимагають скликати позачергове пленарне засідання сесії Київради, щоб розглянути питання про розірвання договору оренди землі, а також вимагають відновити зруйновану частину садиби та незаконно знищені ландшафт та зелені насадження, притягнути до відповідальності винних у їх руйнуванні.

Читайте також: Мораторій на реконструкцію історичних будівель Києва – список об'єктів

Як повідомлялося, 20 серпня 2021 року у Києві було частково знесено історичну садибу Барбана на вулиці Обсерваторній, 6 з метою будівництва 12-поверхового житлового комплексу.

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом самоправства.

Згодом РНБО доручила відновити садибу Барбана та провести аудит усіх культурних пам'яток в Україні.

На одному з засідань Київської міської ради було прийняте рішення про підготовку документації для надання садибі Барбана охоронного статусу, що дасть змогу реставрувати будівлю.

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, зведений наприкінці ХІХ сторіччя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-