У Києві – акція солідарності з народом Казахстану

У Києві – акція солідарності з народом Казахстану

Фото
Укрінформ
Біля посольства Казахстану у Києві відбувається акція на підтримку казахського народу.

У заході беруть участь близько сотні людей з прапорами України, Білорусі та Казахстану, це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні під посольством Казахстану - акція солідарності з народом Казахстану, акція нагадування про дотримання прав і свобод людини навіть у таких складних умовах, які зараз склалися там. Також ми висловлюємо занепокоєння введенням іноземних військ на територію Казахстану... Сьогодні прийшли не тільки українські правозахисники, а і білоруські колеги, оскільки вбачають багато спільного між тим, що відбувається в Білорусі й Казахстані», - сказав координатор проєкту «Без кордонів» Максим Буткевич.

Він також нагадав, що сьогодні у Казахстані день жалоби за загиблими під час протестів, кількість яких досі достеменно не відома.

Мітингувальники закликають до врегулювання конфлікту з дотриманням національного законодавства Казахстану та його міжнародних забов‘язань, а також засуджують введення в країну контингенту Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Водночас учасники акції закликають владу України та країн ЄС адаптувати міграційну політику для потенційних біженців із Казахстану.

За дотриманням порядку на акції стежать правоохоронці. Ситуація спокійна.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочались у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те що уряд склав повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та його союзників до Казахстану.

7 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв наказав без попередження відкривати по протестувальниках вогонь на ураження.

9 січня на Телеграм-каналі міністерства інформації та суспільного розвитку Казахстану була опублікована інформація про 164 загиблих під час протестів, проте пізніше влада назвала цю публікацію "технічною помилкою".

За офіційними даними, внаслідок заворушень у Казахстані загинули двоє дітей, троє зазнали поранень.

МВС Казахстану заявляло про 16 загиблих силовиків та понад 1,3 тисячі постраждалих співробітників поліції, Нацгвардії та військовослужбовців.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Міністерство внутрішніх справ Казахстану 9 січня заявило про затримання 7939 людей під час протестів.

10 січня у Казахстані оголошено днем жалоби.

Фото: Євген Котенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-