Столична служба зайнятості дала поради, як написати резюме для пошуку роботи

Столична служба зайнятості дала поради, як написати резюме для пошуку роботи

Укрінформ
Під час пошуку роботи важливим елементом є написання резюме, адже саме на його основі роботодавець може оцінити свого потенційного працівника, а шукач роботи – презентувати себе роботодавцю.

Про те, як правильно скласти резюме для пошуку першої роботи, розповіли у Київському міському центрі зайнятості, передає Укрінформ.

“Для оптимізації процесу пошуку роботи, прискорення його результату та підвищення ефективності використовується резюме шукача роботи. Людина, яка звертається до центру зайнятості за допомогою у пошуку роботи, може мати резюме або скласти його в центрі зайнятості самостійно або за допомогою спеціаліста. Резюме складається як для загального пошуку (під сферу, вид діяльності, посаду), так і на конкретну вакансію”, - зазначили у центрі зайнятості.

За необхідності складання резюме особа відвідує відповідний тренінг або отримує консультацію спеціаліста з професійної орієнтації щодо його складання.

У Центрі зайнятості радять при написанні резюме дотримуватися наступних кроків:

- на самому початку резюме вказується інформація про шукача роботи: прізвище, ім’я та по батькові, адреса, контактний телефон (мобільний та домашній (робочий) з кодом міста), e-mail (якщо у Вас ще немає особистої поштової скриньки, перед розсиланням резюме обов’язково створіть її), а також мета (коротка інформація щодо того, яку роботу або посаду Ви хочете отримати).

Якщо резюме відправляється на конкретну вакансію, то замість мети пишеться назва цієї вакансії. Якщо у Вас кілька різних цілей, можна скласти два-три варіанти резюме. Краще зробити декілька сфокусованих на різних аспектах резюме, ніж одне загальне.

У резюме також вказується інформація:

- вміння та навички: знання певної специфіки; участь в проєктах, професійні знання та навички; комп’ютерні навички (досвідчений користувач ПК: MS Office (Word, Excel, PowerPoint, Access), навички роботи з Internet (MS Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome) та E-mail, 1-С Бухгалтерія;

- досвід роботи: вказується у зворотному хронологічному порядку (спочатку зазначається останнє місце роботи). Це найважливіший блок резюме, у якому описується професійний досвід (як правило, за останні 5 років) за такою схемою: назва компанії; напрям діяльності компанії; строки роботи; посада; посадові обов’язки; професійні навички й досягнення. Під час опису ваших досягнень використовуйте дієслова дії, такі як розвивав(ла), заощадив(ла), збільшив(ла) або скоротив(ла);

- освіта: чим більше пройшло часу після закінчення навчального закладу, тим менше місця цей пункт повинен займати в резюме. Зазначається освіта за такою схемою: період навчання, навчальний заклад, ступінь, назва спеціальності. Можна повідомити про нагороди, підкреслити ті вивчені дисципліни, які відповідають вашій меті, проходження тренінгів, навчання, а також вказати професійні сертифікати;

- додаткова інформація: особисті якості (легко знаходжу спільну мову з людьми, вмію працювати в команді, легко запам’ятовую інформацію, вмію побудувати взаємодію підрозділів організації, цілеспрямованість, вмію працювати з великими обсягами інформації); водійські права (наявність категорії); знання іноземних мов, вкажіть рівень володіння (українська – рідна, англійська - вказати рівень англійською);

- захоплення, інтереси: слід згадувати лише в тому випадку, якщо вони пов’язані з бажаною роботою, або підкреслюють необхідні для неї якості.

Крім цього, якщо Ви будете подавати резюме з фото, підготуйте фото напівоберта, трохи усміхайтесь. На фото Ви повинні бути одягнені по-діловому. Використовуйте Photoshop для оброблення фото, щоб попередньо справити приємне враження на роботодавця.

Для випускників не варто вказувати про відсутність досвіду роботи, адже під час навчання Ви проходили практику. Вкажіть ваші досягнення, що у вас гарно виходило. Наприклад, під час написання дипломної роботи Ви розробили програмку для обрахунку чогось (для програмістів), або вдосконалили існуючий механізм подачі інформації (для спеціалістів у сфері телекомунікацій) або створили спосіб обробки вхідної і вихідної документації (для діловодів) тощо.

Загальні рекомендації від хедхантерів до оформлення: візьміть для написання резюме більш щільний папір; надрукуйте резюме, наприклад, шрифтом Arial, інтервалом між рядками 1,5 пт. Резюме повинно бути не більше ніж на 2 сторінки.

У службі зайнятості рекомендують перед написанням резюме дотримуватися таких правил: пам’ятайте, з досвідом не народжуються, його набувають; майте ціль; не створюйте собі обмежень; вивчіть сучасні вимоги роботодавців; будьте впевнені в собі, тоді роботодавець буде впевнений у Вас.

Коли Ви вже формуєте своє резюме, зробіть акцент на ваших soft skills – сучасного роботодавця це цікавить більше, ніж власне взагалі досвід роботи. Подбайте про відгуки з місць проходження практики та вкажіть це в резюме. Згадайте досвід громадської, волонтерської, благодійної діяльності, роботи в літній період та опишіть цей досвід.

Якщо Ви брали участь в конференціях, конкурсах, які можуть бути цікаві з позиції вакансії, обов’язково напишіть. Проаналізуйте тематику, результати досліджень ваших курсових, бакалаврської та магістерської робіт – це теж може бути цікаво потенційному роботодавцю.

Резюме варто дати прочитати сторонній людині та послухати його думку. Якщо Ви відправили десятки резюме, а жодної відповіді не отримали, спробуйте ще раз проаналізувати його зміст та форму, можливо, є сенс щось змінити.

Крім цього, у центрі зайнятості наголошують, що одним з ефективних кроків пошуку роботи є відеорезюме. Замість стандартних фраз роботодавець побачить Вас, а Ви отримаєте можливість переконати його у своєму професіоналізмі.

Правила зі створення відеорезюме:

- відеорезюме повинно мати конкретну ціль. Не створюйте резюме просто так, без мети. Претендуйте на конкретну посаду в конкретній компанії, запишіть відео, відповідне саме цій роботі;

- не зачитуйте своє резюме. Відеорезюме повинно розкривати і показувати Вас. Зачитування резюме – це марна трата часу як свого, так і роботодавця. Дайте роботодавцю інформацію, яка переконає його у Вашій необхідності;

- зробіть своє відеорезюме коротким. Важливими у відеорезюме є перші 20 секунд до 1 хвилини, вся інша інформація має бути допоміжною. Правильно розставте акценти при відеозапису;

- зверніть увагу на свій зовнішній вигляд, одяг, міміку, жести. Запам’ятайте, знайомлячись з Вами, роботодавець оцінює не тільки Ваші слова, а й одяг, інтонацію голосу, погляд, жести тощо;

- впевніться, що ваше відеорезюме викликає інтерес. Перед тим, як відправити своє відеорезюме потенційному роботодавцю, дайте переглянути його родичам, близьким людям, знайомим. Врахуйте їхню думку та поради.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-